ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς για τις τηλεοπτικές άδειες στη βουλή

Καυγάς για τις τηλεοπτικές άδειες στη βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άγριο καυγά προκάλεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η αρχική άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί το αίτημα της ΝΔ να κληθούν οι τέσσερις υπερθεματιστές στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και οι κ.κ. Παππάς και Κρέτσος. Τελικώς η Τασία Χριστοδουλοπούλου αποδέχτηκε το νέο αίτημα που υπέβαλλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να κληθούν τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και  οι 4 υπερθεματιστές, αλλά η συζήτηση θα γίνει στο αυστηρό πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 41 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Θα γίνουν δηλαδή μόνον δύο συνεδριάσεις με διαφορά ενός ενός μήνα μεταξύ τους, στην οποία ερωτήματα θα υποβάλλουν η πρόεδρος της επιτροπής και συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών. 

Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής θέσης, όπως το ανέπτυξε νωρίτερα η Τασία Χριστοδουλοπούλου απορρίπτοντας το αίτημα της ΝΔ, ήταν πως για την υπόθεση θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη και πως η επιτροπή είναι αναρμόδια για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών. Η πρόεδρος της επιτροπής κατηγόρησε μάλιστα, την αξιωματική αντιπολίτευση ια έλλειψη ψυχραιμίας και απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης. «Αν ισχύουν αυτά που διαρρέονται στον Τύπο, το ΣτΕ θα κάνει τη δουλειά του», ανέφερε εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα έδρανα της ΝΔ.

«Γίνονται σκάνδαλα και δεν θέλετε τον έλεγχο, αρνείστε τη διαφάνεια γιατί είναι ο Καλογρίτσας, αυτή είναι η αριστερή διαπλοκή», σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο Μάκης Βορίδης. Ήταν τέτοια η ένταση που η συνεδρίαση διακόπηκε για περίπου 20 λεπτά. "Κάθε καθυστέρηση συνιστά προσβολή του πολιτεύματος", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ίδια η επιτροπή αναγνωρίζει ότι δεν έκανε τον έλεγχο όπως επέβαλε ο νόμος, αρκούμενη σε εξουσία διαθέσεως, δεν σας ενδιαφέρει που ο υπερθεματιστής δεν έχει δεκάρα τσακιστή;», διερωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης που έθεσε θέμα και για τα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, που έδωσε την εγγυητική στον κ. Καλογρίτσα, αφού πρώτα τον είχε δανειοδοτήσει. Στις δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη που είχε πει πως το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να ανεβάσει το τίμημα, αναφέρθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τσιάρας.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου επέμεινε στη θέση της, λέγοντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. «Κάντε μια επίκαιρη επερώτηση, θέλετε να ασχολείται η επιτροπή για ένα χρόνο με το θέμα αυτό, πείτε ευθαρσώς γιατί το κάνετε», τους προκάλεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ