ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχ. Ιερώνυμος: Ιδεοληπτικές ερμηνείες - Ν. Φίλης: Να συζητήσουμε ψύχραιμα

Αρχ. Ιερώνυμος: Ιδεοληπτικές ερμηνείες - Ν. Φίλης: Να συζητήσουμε ψύχραιμα
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Απάντηση στην επιστολή που του απέστειλε νωρίς το πρωί την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην οποία τον ενημερώνει ότι η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι ενός υπουργού, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σε αυτή επισημαίνει ότι το θέμα της σχέσης της Εκκλησίας με το δικτατορικό καθεστώς αποτελεί «αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα».

Για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά δεν πρέπει να συζητούνται με ανταλλαγή επιστολών, αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Ολόκληρη η επιστολή

"Μακαριώτατε,

Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας.

Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας".

Η επιστολή Ιερώνυμου

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή που απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος την Παρασκευή στον υπουργό, επισημαίνει ότι «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι ενός υπουργού» και κάνει λόγο για «ιδεοληπτικές ερμηνείες των πολέμιων της».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν «συνεπής και αδιάβλητος» στην περίοδο της Δικτατορίας και χαρακτηρίζει «παντελώς αβάσιμες και πλασματικές τις επικρίσεις ότι δήθεν η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη Δικτατορία».

Στη συνέχεια παραθέτει μία σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν από τους επικριτές της, όπως λέει.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Π. Καμμένος σε Ιερώνυμο: Είμαστε υπέρ της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε επικοινωνία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, υπερασπίστηκε τις απόψεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, πριν από την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ