ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Επιστροφή στα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα που πυροδοτούν ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου, θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την σχετικά ήρεμη «ανάπαυλα» της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις ΗΠΑ και στη μίν διάσκεψη για το προσφυγικό στη Βιέννη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, το Μέγαρο Μαξίμου, καλείται να πορευτεί σε ένα πολεμικό σκηνικό, που συνθέτουν η σφοδρότατη αντιπαράθεση με την ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, το βαρύ κλίμα στις σχέσεις με τους δικαστικούς λόγω των επικείμενων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η σύγκρουση με την εκκλησία και η επερχόμενη αξιολόγηση σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συνεχίσει τη στρατηγική της έντασης, ιδίως στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να διαμορφώσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της αντιπαράθεσης «Αριστεράς» - «Δεξιάς», που επιχειρεί να οικοδομήσει αλλά και να παγιώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι η εικόνα σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματίες και η προσπάθεια να εμφανιστεί η Νέα Δημοκρατία ως υπερασπίστρια των μεγάλων συμφερόντων θα φτάσει μέχρι τέλους.

Η προκαταβολή των 18 εκατομμυρίων από την πλευρά της οικογένειας Καλογρίτσα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Αν ο επιχειρηματίας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, καταφέρει να συγκεντρώσει το προαναφερόμενο ποσό, τότε η κυβέρνηση θα πάρει μία μεγάλη πολιτική ανάσα και θα ξεφύγει από την μέγγενη του «βοσκοτόπι-γκέιτ». Θα μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών δεν ήταν μεθοδευμένος από την Τράπεζα Αττικής και ότι η οικογένεια Καλογρίτσα έχει τα εχέγγυα να λάβει μία άδεια.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η διάσκεψη του ΣτΕ

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δίκασαν το περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που έθεσαν αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου γι τις τηλεοπτικές άδειες, έχουν κληθεί σε πρώτη διάσκεψη, θα υπάρξουν και άλλες αν χρειαστεί, από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου για την 30η Σεπτεμβρίου. Η διάσκεψη των ανώτατων δικαστικών αναμένεται από όλες τις πλευρές με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς επικείμενη απόφαση θα κρίνει αν το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης για τις άδειες θα μείνει όρθιο ή θα καταρρεύσει υπό το βάρος παραβιάσεων του Συντάγματος.

Παράλληλα μετα άλλα μέτωπα, πολυεπίπεδες κόντρες προκάλεσε και ο «ιερός» πόλεμος με αφορμή τις αλλαγές που αποφάσισε στο μάθημα των Θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, το υπουργείο Παιδείας. Τα πυρά που αντάλλαξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ορθώνουν χαρακώματα, πίσω από τα οποία μπορούν εύκολα να συνταχθούν και απόψεις οπαδικού χαρακτήρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας διατηρώντας υψηλούς τους τόνους.

Προθεσμία έως την Πέμπτη έχει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να κάνει την έκπληξη. Μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή, τα δύσκολα ανοιχτά θέματα έχουν περιοριστεί σε δύο: στη σύγκρουση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και στην κάλυψη του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από την πλευρά των δανειστών, η εκτίμηση και από την πλευρά τους είναι πως η άρση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών, ακόμη κι αν χαθεί η προθεσμία της Πέμπτης.

Ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση παραμένει και το φορολογικό, με το ΔΝΤ και την Ντέλια Βελκουλέσκου να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σε φόρους και συντάξεις. Η κύρια και πιο επώδυνη προσαρμογή στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, είναι η περαιτέρω μείωση των σημερινών συντάξεων καθώς θεωρεί ότι το βάρος έχει πέσει πολύ περισσότερο στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ