ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τζέιμς Σταυρίδης μίλησε για την παγκόσμια ασφάλεια σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ

O Τζέιμς Σταυρίδης μίλησε για την παγκόσμια ασφάλεια σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του ελληνοαμερικάνου Τζέιμς Σταυρίδη (James G. Stavridis), σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Σταυρίδης είναι κοσμήτορας της Σχολής «Fletcher School of Law and Diplomacy» στο Πανεπιστήμιο «Tufts» της Βοστόνης και πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σταυρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Απρίλιο του 2016 στο CNN Greece είχε ερωτηθεί πως θα αντιμετωπίσουν τον ISIS, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα. " Το Ισλαμικό Κράτος είναι επικίνδυνη και διεθνή απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μετά τις επιθετικές συμμαχίες που έχει συνάψει ο πολιτισμένος κόσμος. Σκεφθείτε τον ISIS σαν μία επιθετική μορφή καρκίνου – που μπορεί να επιτίθεται έξυπνα και επιθετικά, ωστόσο μπορεί να ηττηθεί με την ανώτερη τεχνολογία και την ανθρώπινη θέληση", είχε απαντήσει ο κ. Σταυρίδης.

Ο κ. Σταυρίδης, στην ομιλία του εξήρε και το επίπεδο των διπλωματικών υπαλλήλων που παρακολούθησαν το καλοκαίρι του 2016 εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Fletcher School στη Βοστόνη, με υποτροφία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Λίγο αργότερα, ο κ. Σταυρίδης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη. Aρχικά, ο κ.Σταυρίδης, επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, αλλά η συνάντηση ματαιώθηκε.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Tζειμς Σταυρίδη στο CNN Greece:

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ελλάδα με τις παραβιάσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ