ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος για την αποσυμφόρηση των νησιών

Σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος για την αποσυμφόρηση των νησιών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για το μεταναστευτικό ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε πως το θέμα τέθηκε τόσο στη συνάντησή του πρωθυπουργού με τον Ερτογάν όσο και στις επαφές που είχε το υπουργείο με 13 υπουργούς της Ε.Ε.

«Στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τσαβούσογλου, δεν είναι ευμενώς αποδεκτό το αίτημά μας, έχουμε δυσκολίες από τους πολιτικούς σας φίλους», είπε.

Επέκρινε την αντιπολίτευση ότι μοναδικός της στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, που δοκιμάζονται από τον υπερπληθυσμό, καθώς τελειώνουν τα χρήματα των μεταναστών που εγκλωβίζονται στα νησιά και δεν μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη. Παρουσιάζοντας το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ότι αυτό προβλέπει μεταφορά όσων δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών και διεύρυνση της συμφωνίας σε συνεργασία με Ε.Ε. και Τουρκία για μεταφορά μεταναστών σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.

«Η λύση είναι αποσυμφόρηση των νησιών. Μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί θα προκληθούν αντιδράσεις και μέσα στους καταυλισμούς, αλλά διακριτικά, σιγά- σιγά και με βάση τον νόμο. Θα μεταφέρουμε και τα ασυνόδευτα ανήλικα», προειδοποιώντας ότι το άσυλο κινδυνεύει να καταπέσει.

«Πήραμε μία Υπηρεσία Ασύλου με 200 άτομα, κρατήσαμε την ίδια διευθύντρια, έχουν γίνει 600 και θέλουμε να τους διπλασιάσουμε. Ακόμη θέλουμε τα 80 άτομα από τον EASO να έρθουν άμεσα. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε το Νοέμβριο επιστροφή 250 άτομα κάθε εβδομάδα που θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ