ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή για τα χημικά στους συνταξιούχους - Οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων

Οργή για τα χημικά στους συνταξιούχους - Οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο Νίκος Τόσκας φαίνεται να είναι αυτός που επηρρεάστηκε περισσότερο από τον ...ψεκασμό με δακρυγόνα των διαμαρτυρούμενων συνταξιούχων που θέλησαν να πλησιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Μετά την κατατραυγή, το γενικότερο εις βάρος της αστυνομίας κλίμα που δημιουργήθηκε αλλά και μια μικρή, πλην όμως έντονη, συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της αστυνομίας να μην ξαναχρησιμοποιήσουν δακρυγόνα ή άλλα χημικά σε συνταξιούχους ή εργαζόμενους.

Έντονες, όμως, είναι οι πολιτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων αλλά και για την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κοτζιά για να κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις στις συντάξεις. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού και μία ομάδα συνταξιούχων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που βρισκόταν στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν στην χρήση δακρυγόνων για να αναγκάσουν τους συνταξιούχους να αποχωρήσουν από το σημείο.

Οι συνταξιούχοι αντιδρούν στον νόμο Κατρούγκαλου 4387 υποστηρίζοντας ότι είναι "ο θάνατος των επικουρικών τους συντάξεων".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 3

(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Η πολιτική ευθύνη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά την κυκλοφορία της είδησης για τη ρίψη δακρυγόνων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εποικοινώνησε με τον κ. Τόσκα και επέπληξε τη στάση της αστυνομίας. Λίγη ώρα μετά από αυτήν την επικοινωνία, ο Νίκος Τόσκας, ανακοίνωσε επισήμως ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και ότι έδωσε εντολή να απαγορευτεί από εδώ και πέρα η χρήση χημικών σε συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων και συνταξιούχων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
"Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.
Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων".
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Όπως ήταν αναμενόμενο η χρήση δακρυγόνων και χημικών προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βάζοντας και πάλι «φωτιά» στη κυβέρνηση.
«Όταν αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη κύριε Τόσκα, υποβάλλουμε και την παραίτησή μας, αλλιώς είναι για το θεαθήναι», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Τόσκα, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι «αριστεροσύνης» και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό», αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά, όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για τα επεισόδια με τους συνταξιούχους.


«Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ. Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ. Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, άσκησε δριμεία κριτική στον Νίκο Τόσκα, κατηγορώντας τον για έλλειψη αυτοκριτικής και ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης της πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ