ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις για τα μισθολόγια έδωσε ο Τσίπρας στους δικαστές

Διαβεβαιώσεις για τα μισθολόγια έδωσε ο Τσίπρας στους δικαστές
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:30 η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου, δεν περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, καμία ονομαστική μείωση μισθών. Αντιθέτως θα υπάρξουν αυξήσεις για το 1/3 των λειτουργών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «η πρόταση της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα νέο δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών».

«Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το 1/3 των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

tsipras6

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε «να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου».

«Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας» σημειώνει το Μαξίμου.

Βασιλική Θάνου: Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι δεν θα μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των μισθολογίων και πήραμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι μένουν ως έχουν» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θάνου και γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση.

tsipras5

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πρόεδρος του ΣτΕ: Το δικαστήριο δεν χειραγωγείται

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου άφησε αιχμές κατά των δύο αντιπροέδρων του δικαστηρίου που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

«Το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων» είπε και πρόσθεσε:

«Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν το κλίμα ενότητας και ηρεμίας το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο, προσφέρουν κακή υπηρεσία και βλάπτουν τη δικαιοσύνη σε μία καίριας σημασίας περίοδο».

«Αυτοί οι οποίοι πράττουν αυτά, η μειοψηφία, προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενότητας» υπογράμμισε.

Τσίπρας: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Είναι, σημείωσε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

tsipras2

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

tsipras 4

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/SIMELA PANTZARTZI)

Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

tsipras3

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ