ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Frontex τέλος - ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Frontex τέλος - ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή
Επίσημη πρώτη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής στο μεθοριακό πέρασμα Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία Μαρία Καρχιλάκη

Στο πέρασμα Καπιτάν Αντρέεβο στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, σε μια χρονική στιγμή όπου τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες από την Ασία προς την Ευρώπη ασκούν μεγάλη πίεση, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Καθήκον της είναι η φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μπορεί να επεμβαίνει, εάν και εφόσον, ανακύψει θέμα προσφυγικών ροών και εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια.

Η δομή αυτή αντικαθιστά τον Frontex και σε αυτή συνεισφέρουν με προσωπικό και τεχνικά μέσα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνες της Σένγκεν. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, συνεισφέρει με 50 άτομα. Με άλλα λόγια, συστατικά της κομμάτια είναι ο Frontex αλλά με διευρυμένες αρμοδιότητες και οι εθνικές Αρχές που έχουν στην ευθύνη τους τη διαχείριση των συνόρων.

Μία Ευρώπη φρούριο;

Ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε τόσο στην πρες κόνφερενς που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού όσο και στις ξεχωριστές συνεντεύξεις στη συνέχεια: «Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, μια έννοια που παραπέμπει στο 1939 και σε αλλοτινούς καιρούς», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να προσθέσει όμως ότι «κάποτε η Ευρώπη πρέπει να βάλει τάξη σε αυτό που ήταν και η βασική της αδυναμία, δηλαδή στη διαχείριση των συνόρων της [...] είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι παράτυποι μετανάστες θα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές [...] η Ευρώπη δεν θα οδηγηθεί σε απομονωτισμό αλλά έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό της».

bulgaria4

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαχείριση των συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίζει ότι τα πρωτόκολλα της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων εφαρμόζονται σε όλα τα εξωτερικά σύνορα, τα οποία θα παρακολουθούνται διαρκώς με τακτικές αναλύσεις κινδύνου και υποχρεωτικές εκτιμήσεις τρωτότητας έτσι ώστε να εντοπίζονται και να θωρακίζονται τα αδύνατα σημεία. Αξιωματικοί-σύνδεσμοι θα αποσπώνται σ’ εκείνα τα κράτη-μέλη όπου τα σύνορα βρίσκονται σε κίνδυνο. Θα ενσωματώνονται πλήρως στα εθνικά συστήματα πληροφοριών και θα έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν τις πληροφορίες στη νέα δομή.

bulgaria1

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος - Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Δικαίωμα Παρέμβασης

Όταν εντοπίζονται ελλείψεις, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει από τα κράτη-μέλη τη λήψη έγκαιρων διορθωτικών μέτρων. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και κατά τις οποίες δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις, θα είναι σε θέση να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι θα αναληφθεί δράση επί τόπου, ακόμη και απουσία αίτησης για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ή ακόμα κι αν το εν λόγω κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης.

bulgaria3

Πηγή: Μαρία Καρχιλάκη

Συνεργασία με και σε τρίτες χώρες

Βάσει εντολής θα διορίσει αξιωματικούς-συνδέσμους σε γειτονικές τρίτες χώρες έτσι ώστε να δρομολογήσει κοινές επιχειρήσεις με αυτές, μεταξύ άλλων και στο έδαφός τους.

Να σημειωθεί ότι παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ