ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Μπαλτάς προς UNESCO: «προστατεύστε την Αγιά Σοφιά»

Α. Μπαλτάς προς UNESCO: «προστατεύστε την Αγιά Σοφιά»
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Eurokinissi

Ένα θέμα κομβικής σημασίας για την Ελλάδα ανέδειξε στην 200η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο υπουργός προώθησε το θέμα της Αγιά Σοφιάς και ζήτησε την υποστήριξη του Οργανισμού για την προστασία του ιστορικού μνημείου.

«Ως προστατευόμενο μνημείο της UNESCO η Αγιά Σοφιά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονόπλευρα από μια άλλη θρησκεία. Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του μνημείου, θα πρέπει να τοποθετείται υπεράνω τέτοιου τύπου αντιθέσεων», τόνισε.

Οι δηλώσεις του υπουργού γίνονται μετά από σειρά τουρκικών προκλήσεων. Κορωνίδα αυτών αποτελεί η χρήση της Βυζαντινής εκκλησίας για την τέλεση ισλαμικών λειτουργιών κατά την διάρκεια του ραμαζανιού τον Ιούνιο του 2016.

Ο κ. Μπαλτάς επιχείρησε να τονίσει το θέμα της σημασίας του ναού όχι μόνο για την ελληνική ιστορία αλλά και την παγκόσμια κληρονομιά.

Ακόμη ο υπουργός μίλησε για το θέμα της σχολικής απορρόφησης των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για οικονομική βοήθεια από την UNESCO, αλλά για «τεχνική βοήθεια, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά αυτά κανονικά στο σχολικό σύστημα της Ελλάδας, για όσο μένουν εκεί». Όπως μάλιστα αποκάλυψε η Ελλάδα ετοιμάζει ψήφισμα για το θέμα.

Και τα δυο αυτά θέματα συναρτώνται με τη γενικότερη κατάσταση στον Πλανήτη αλλά και με την πολιτική της UNESCO, είπε ο κ. Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι μόνιμο αίτημα της Ελλάδας παραμένει και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μετά το πέρας της παρέμβασης του ο Έλληνας υπουργός παραβρέθηκε και στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για την Ελλάδα, στον εκθεσιακό χώρο της Unesco. Πρόκειται για 80 φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ (Robert Mcabe ) που τους έχει δώσει τον τίτλο «Μονοπάτια σε μια μαγική γη».

«Είναι ο καθρέφτης της αγάπης του καλλιτέχνη προς την Ελλάδα και τον λαό της, μια αγάπη που παραμένει ζωντανή από το 1954», γράφει η αφίσα της Unesco για την έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ