ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Σταθάκη για το χρέος

Μήνυμα Σταθάκη για το χρέος
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λύση τώρα για το χρέος ζήτησε ο Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διαμορφώσει τη στρατηγική της.

Μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και ως εκ τούτου απαιτείται μια άμεση ή έμμεση αναδιάρθρωση και πρόσθετα μέτρα. "Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα", τόνισε και σημείωσε ότι η μελέτη βιωσιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει πληθωρισμό κοντά στο 2%, και επιστροφή της οικονομίας σε μέση ανάπτυξη γύρω στο 2,5% αρχής γενομένης το 2017. "Απασπόσπαστο κομμάτι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ειναι η επίλυση του χρέους", επεσήμανε σε άλλο σημείο.

Σε ότι αφορά τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται για το ζήτημα αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την απόφαση του Eurogroup και θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τα Χριστούγεννα, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια οριστική και βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι "το χρέος δημιουργήθηκε από το 1980 και μετά σε μια 20ετία με κορύφωση του δανεισμού" και ότι "το 2008 προκάλεσε εκρηκτική άνοδο των νέων δανειακών αναγκών της χώρας που κάλυπταν τον παλιό δανεισμό", προκαλώντας χαμόγελα στους γαλάζιους βουλευτές. "Δεν είπα αποκλειστικά η περίοδος του ΠΑΣΟΚ", σχολίασε αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ