ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιφυλάξεις Σκουρλέτη και η έκπληξη του Τσακαλώτου

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιφυλάξεις Σκουρλέτη και η έκπληξη του Τσακαλώτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του, τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 2oυ Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει», στο Κλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου – Τae Kwon Do, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Όλοι μαζί τα αποφασίσαμε, όλοι μαζί θα τα κάνουμε. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του 2ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν ότι θα αναδείξει το αντιπολιτευτικό του πρόσωπο εκφράζοντας την ομάδα των 53.

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε υποστηρικτής της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και, μάλιστα, έδειξε να συμφωνεί με τα περισσότερα σημεία της ομιλίας που είχε εκφωνήσει μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος, για να δείξει την πίστη του στην κυβερνητική γραμμή, ανέφερε πως όσοι υποστηρίζουμε τον σοσιαλισμό τον πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις και παλεύουμε χωρίς σιγουριά –για να δικαιολογήσει την προηγούμενη αναφορά του στον Κούντερα και στον ορισμό που εκείνος έδωσε για το φλερτ, ότι δηλαδή είναι υπόσχεση σεξ χωρίς εγγυήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να καταδείξει γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε την περίοδο Βαρουφάκη για να επισημάνει πως, ακόμη και ο Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν στην θέση του στην πρώτη διαπραγμάτευση, οι δανειστές θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση απέναντι σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο έργο κάποιων υπουργών, όπως για παράδειγμα στην διαπραγμάτευση Κατρούγκαλου, στην μεταρρύθμιση Φίλη στην Παιδεία στηρίζοντας τον στην κόντρα του με την εκκλησία και στην προσφορά του Σταθάκη στην διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια.

Πιο οξύς εμφανίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επεσήμανε ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει ό,τι ορίζει η συμφωνία και τίποτα παραπάνω, λέγοντας μάλιστα ότι έχει καθήκον να διαπραγματευτεί όχι αμυντικά στην δεύτερη αξιολόγηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επιδιώκοντας να φύγει το 17% της πώλησης της ΔΕΗ από την συμφωνία.

Σχολίασε πως η συζήτηση για το χρέός δεν μπορεί να γίνεται με επικίνδυνο και αντιφατικό τρόπο αν συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποδεχτεί την πατρότητα του μνημονίου.

DRAGASAKIS

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε πως ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης παραμένει η χαμηλή δεσμευτικότητα σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεών της. «Κλειδί είναι η απαίτηση ό,τι λέμε να το κάνουμε πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Νίκος Παππάς είπε ότι δεν μπορεί να επιβάλει το σύστημα της μιντιακής εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συγγνώμη και εξέφρασε την διαφωνία του με όσους μιλάνε για νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «θέλουν να ξεχάσουμε ότι έχουμε στην συμφωνία το δικό μας αποτύπωμα».

PAPPAS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ