ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Το «πτωχευμένη χώρα» ήταν γραμμή Τσίπρα

Γ. Βαρουφάκης: Το «πτωχευμένη χώρα» ήταν γραμμή Τσίπρα
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Eurokinissi

Με άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών επέλεξε να απαντήσει στις κατηγορίες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παραδεχόμενος πως ο ίδιος την περίοδο της διαπραγμάτευσης αναφερόταν ανοιχτά στην Ελλάδα, ως πτωχευμένη χώρα καθώς αυτό, όπως λέει "ήταν η κυβερνητική γραμμή"

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι το ελληνικό κράτος είναι φερέγγυο, να αποδεχθούμε ότι είναι πτωχευμένο και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους», ομολογεί πως είχε πει ο κ. Βαρουφάκης την 1η Φεβρουαρίου 2015 σε συνάντηση του με τους Πολ Τόμσεν, Πιέρ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ στο Παρίσι.

Την επόμενη κιόλας μέρα ο εκκεντρικός πρώην πολιτικός άνδρας της χώρας είχε συναντήσεις με τραπεζίτες και χρηματιστές στο Λονδίνο για να παραθέσει τη νέα πολιτική σελίδα της χώρας. Δεδομένο του ήταν να εξηγήσει τις προθέσεις των μελών της κυβέρνησης για επίσημη παραδοχή από την Ευρώπη του κοινού μυστικού ότι το κράτος είναι πτωχευμένο καθώς και να αναδειχθεί η επιδίωξη αναδιάρθρωσης χρέους και να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Όπως γράφει στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης, όταν επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 4 Φεβρουαρίου, είχε ήδη παρθεί η απόφαση για αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας καθώς και η παραπομπή στην ακριβότερη ρευστότητα της Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι δέχθηκε ενδοκυβερνητικές πιέσεις για την απομάκρυνση του κ. Σουρνάρα, όμως η θέση του δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης καθώς ο διοικητής της ΤτΕ, υπάγεται στην ΕΚΤ ενώ σημειώνει ότι η απομάκρυνση του Στουρνάρα από την ΤτΕ είναι για τον ίδιο κομβικής σημασίας.

Κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα απάντησαν άμεσα στο άρθρο καλώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη να εμφανιστεί και να καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή της Βουλής, αν τολμάει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ