ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Συνέδριο τέλειωσε τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά

Το Συνέδριο τέλειωσε τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά

Ενισχυμένος πολιτικά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κι έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό 93,54% στην ψηφοφορία για την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει από σήμερα την υλοποίηση του σχεδίου του για τους επόμενους τρεις μήνες, τους οποίους ο ίδιος προσδιόρισε ως τους πιο κρίσιμους για την κυβέρνησή του. «Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, είναι ανανέωση ευθύνης για έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, πιο συλλογικό, πιο αποτελεσματικό στις δύσκολες μάχες που μάς περιμένουν για μία Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής» σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τα μέτωπα για το Μαξίμου τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά είναι πολλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προϊδεάσει για δύσκολες μάχες που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο ενός σκληρού πολέμου. Το κύριο μέτωπο αφορά την διαπραγμάτευση και την προοπτική σύντομης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ώστε ταυτόχρονα να ληφθεί απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί για την Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και εκπροσώπους των θεσμών με κύριο στόχο να διασαφηνίσει τις προθέσεις τους ως προς την διαπραγμάτευση και να κατανοήσει εάν προτίθενται να κυλήσουν ομαλά την διαδικασία της αξιολόγησης ή εάν θα προτιμήσουν να υψώσουν εμπόδια.

Οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό καθώς στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν μάκρος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο για να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνησή του. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο ίδιος σχολίασε πως πρώτα θα ανασχηματιστεί το κόμμα και μετά η κυβέρνηση κάτι που οι περισσότεροι ερμήνευσαν ως αναμονή για εκλογή πρώτα νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας και σχεδόν παράλληλη διαδικασία ανασχηματισμού.

Πάντως σύμφωνα με όσα είπε κατά την έναρξη του συνεδρίου πρόθεσή του είναι να προτείνει για τις θέσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά στελέχη, πιθανότατα υπουργούς που διαθέτουν και κυβερνητική εμπειρία. Κάτι τέτοιο δηλαδή η μεταπήδηση υπουργών στα κομματικά όργανα θα τον βοηθούσε να σχηματίσει με μεγαλύτερη ευκολία το νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο και επιθυμεί να βάλει στελέχη της νεώτερης γενιάς για να κατεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να σχολιάσουν το τι θα γίνει εάν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση περί το χρέος δεν καρποφορήσουν σκοντάφτοντας στην άρνηση της γερμανικής πλευράς. Ωστόσο τονίζουν κατηγορηματικά για το εσωτερικό της χώρας πως οι αποφάσεις για τις τηλεοπτικές άδεις θα εφαρμοστούν κανονικά και ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των ολιγαρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ