ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη
EUROKINISSI

Κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ενώ δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και άλλοι εκτός των προαναφερομένων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε σχέση, πάντα, με τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως "η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη. Δυνάμεις στην Ευρώπη πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος, όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν μιλάμε για ελληνικό, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο χρόνος της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι κρίσιμο μέγεθος. Η Ευρώπη έχει επιδείξει αμηχανία και καθυστέρηση που τις συνέπειες τις ζούμε όλες".

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα General Anzeiger, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπό προϋποθέσεις.

Εξάλλου, αυτήν την εβδομάδα ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η πρώτη συνάντηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλιας Βελκουλέσκου και μαζί του κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Μάσσιμο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) με το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου οπότε θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ