ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ξυδάκης: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να αποτελέσουν τα hotspot της Ευρώπης

Ν. Ξυδάκης: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να αποτελέσουν τα hotspot της Ευρώπης
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Eurokinissi

Στη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λίγο πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη εύρεσης ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος, που θα θέσεις ως βασικούς στόχους του την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση.

Συζητήθηκε τόσο ο Οδικός Χάρτης της Μπραρισλάβα και πως αυτός θα οδηγήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, όσο και φλέγοντα θέματα όπως το προσφυγικό και οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Ακόμη στο τραπέζι έπεσε η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με σκοπό να «ενδυναμωθεί» η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της περιοχής, και θέματα της ανάπτυξης και της ανεργίας των νέων.

Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομική ανάπτυξη και ο κοινωνικός πυλώνας θα αποτελέσουν προτεραιότητες της Συνόδου.

Ο αναπληρωτής υπουργός στην παρέμβασή του επέμεινε στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να αποτελέσουν τα hot spot της Ευρώπης, αλλά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιράζονται ισομερώς τα βάρη, αποκρούοντας τις εθνικιστικές φωνές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσέθεσε πως η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει το συντομότερο δυνατό συμφωνίες, όχι μόνο με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά και με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Ξυδάκης έθεσε ακόμη το θέμα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» και υποστήριξε ότι παρόμοιες έννοιες δεν μπορούν να υποστηρίζονται από κυβερνήσεις που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εστίασε στις προσπάθειες της Ελλάδας να εδραιωθούν η πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να περιοριστούν οι αλυτρωτικές φωνές που οδηγούν σε πολιτικό εξτρεμισμό και αποσταθεροποίηση.

Στη συνάντηση προήδρευσε ο Γάλλος υπουργός, Αρλέμ Ντεζίρ και συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γερμανίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, η γραμματέας της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ