ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι λόγοι της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα

Οι λόγοι της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Το Μαξίμου δεν το επιβεβαιώνει ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει ειδοποιήσει το διπλωματικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα πως ο Μπάρακ Ομπάμα επιθυμεί να επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να «σπρώξει» τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται αποφασισμένος προτού εκπνεύσει η θητεία του να βοηθήσει την ελληνική προσπάθεια για διευθέτηση του χρέους και εξ αυτού του λόγου πριν τη συνάντησή του με τον Τσίπρα στο Μαξίμου θα επισκεφθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι πρώτος σταθμός του Μπαράκ Ομπάμα είναι το Βερολίνο όπου ο αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να μεταπείσει την γερμανίδα καγκελάριο στην άποψή της για το χρέος και να την πείσει πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει η γερμανική πλευρά να συναινέσει σε μία απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Ομπάμα φαίνεται πως θέλει να βοηθήσει την χώρα μας εμπράκτως, αφήνοντας λίγο πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο την σφραγίδα του στο συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται πως όταν ο Τζακ Λιού ήρθε στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι μετέφερε στους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο τη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ να υπάρξει λύση για το χρέος πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Επίσης, κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος έως το τέλος του χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί επισήμως μόνο όταν ανάψει το πράσινο φως η Ουάσιγκτον.

Σήμερα το πρωί και προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σύσκεψη με το οικονομικό του επιτελείο με αντικείμενο το χρέος.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στο θέμα του χρέους ζήτησε ρύθμισή του διαπιστώνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη συνιστά προϋποθεση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επιπλέον για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια εντός του 2017, ούτως ώστε το 2018 να έχει ωριμάσει αυτή η διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ