ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε από το ΑΠΕ για την Τουρκία

Ν. Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε από το ΑΠΕ για την Τουρκία
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γελοιότητες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ότι το υπουργείο παρασύρθηκε από τηλεγράφημα του αθηναϊκού πρακτορείου και προχώρησε σε απάντηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα.

«Το γελοίο μερίδας του Τύπου και ΜΜΕ είναι ότι μας καταγγέλλουν ότι είμαστε διαλυμένο σαν υπουργείο, διότι δεν έχουμε διαβάσει οι ίδιοι την ανακοίνωση Ερντογάν αλλά αφήσαμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το ΑΠΕ. Εμείς δεν αναφέραμε κανένα δημοψήφισμα, δεν κάναμε κανένα λάθος στην ανακοίνωσή μας και μας χρεώνουν κάτι που δεν κάναμε. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεχτικό και μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες. Επιπλέον, ζήτησε να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει κάποιες ευκολίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε την επίμαχη ανακοίνωση «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις του στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της προεδρίας της Τουρκίας. Γι' αυτό και εμείς στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ούτε περί δημοψηφίσματος, ούτε οτιδήποτε άλλο».

Μολονότι, όπως σημειώνει, «υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα, από το γραφείο τύπου της 'Αγκυρας και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωσταντινούπολη, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα, εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην κακόβουλη -όπως την χαρακτήρισε- ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο με βάση την ανακοίνωση του ΑΠΕ. «Άρα, δεν είμαστε εμείς που κάναμε τέτοιο λάθος γιατί είμαστε προσεκτικοί και μελετάμε στα τούρκικα και τις ιστοσελίδες του ΥΠΕΞ και της προεδρίας της Τουρκίας κλπ. Ας κόψουν λοιπόν την ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη καθώς στο εσωτερικό της έχει πολλές αντιφάσεις, ενώ πιέζεται και από την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ. Για εκείνες τις τουρκικές δυνάμεις που ονειρεύονται αναθεώρηση των Συνθηκών, υπογράμμισε ότι κάνουν λάθος, όπως σημείωσε, ωστόσο, οι όποιες δηλώσεις γίνονται με το βλέμμα στη Μοσούλη και όχι στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία, δεν θέλει να δημιουργηθούν κουρδικές ζώνες σε Συρία και Ιράκ.

Τέλος, για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η γειτονική χώρα έχει μια δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το εάν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ