ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Είμαστε ανοιχτοί για αλλαγές στην τροπολογία για τα κανάλια

Ν. Παππάς: Είμαστε ανοιχτοί για αλλαγές στην τροπολογία για τα κανάλια
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τις τελευταίες εξελίξεις στα καυτά θέματα των τηλεοπτικών αδειών, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του ΕΣΡ, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω των τηλεοπτικών αδειών.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ερωτήθηκε για το αν η τροπολογία που θα κατατεθεί θα είναι ίδια με εκείνη που αποσύρθηκε - η οποία προέβλεπε μαύρο στους μη αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς εντός πέντε ημερών - και απάντησε λέγοντας ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο για βελτιώσεις. «Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρύτερες συναινέσεις. Αν υπάρχουν ιδέες για βελτίωση και θα τις λάβουμε υπόψη».

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν αυτές οι αλλαγές θα αφορούν και την αλλαγή στο χρονικό περιθώριο το για το “μαύρο στα κανάλια”, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Θα μπορούσε να προκληθεί ένας δημιουργικός διάλογος, αν γίνει σοβαρή συζήτηση. Είναι συμφέρον του πολιτικού συστήματος να σταλεί μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου» και πρόσθεσε: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε προτάσεις για βελτιώσεις. Μέσα από ένα διάλογο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα της τηλεόρασης».

Την παρουσία μόνο τεσσάρων καναλιών υπεραμύνθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας πως «η μη βιωσιμότητα των καναλιών αποτελούσε τη ρίζα της διαπλοκής».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών έχουν μπει ήδη στο δημόσιο Ταμείο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός, οι υπερθεματιστές αν κινηθούν νομικά ενδεχομένως θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

"Συγκρότηση ΕΣΡ"

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να το ξανασκεφτεί», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να λειτουργήσουν με όρους συναίνεσης.

«Παραλάβαμε ένα ΕΣΡ, να σας θυμίσω ένα περιστατικό για το αν θα έπρεπε να αλλάξουν ή να συμπληρωθούν τα μέλη του. Το νομικό συμβουλίου του κράτους με ενημέρωσε πως το ΕΣΡ δεν θα είχε νόμιμη σύνθεση. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να προχωρήσουμε σε νομική συγκρότηση. Να παυτούν τα μέλη που η θητεία τους είχε λήξει», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

«Ο νόμος ο δικός μας έχει δώσει τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ απ' ότι έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια.

"Αεροπειρατεία"

Ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κατάσταση πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν «παράνομη και αντισυνταγματική», με διαρκώς μειούμενη απασχόληση.

«Ο διαγωνισμός θεραπεύει μια νομική στρέβλωση», δήλωσε ο κ. Παππάς υποστηρίζοντας πως ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών επέβαλαν το δικό τους συμφέρον εις βάρος του Δημοσίου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «αεροπειρατεία».

Ο κ. Παππάς επισήμανε πως «οι ιδιοκτήτες που κατέχουν άδεια γνωρίζουν πως την πήρα μέσω μιας νόμιμης διαδικασίας», ενώ υποστήριξε πως με τον διαγωνισμό διασφαλίζεται και η ποιότητα των προγραμμάτων.

Τέλος ο κ. Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει πιο γρήγορα την άρνηση της ΝΔ για το ΕΣΡ, και σε ερώτηση που του έγινε για το αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι στα μάτια του λαού είναι δικαιωμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ