ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα συν πέντε θέματα στην ατζέντα Ομπάμα - Τσίπρα

Ένα συν πέντε θέματα στην ατζέντα Ομπάμα - Τσίπρα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, στη Βαρσοβία EUROKINISSI/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Έξι κεντρικά θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα Ομπάμα για την διήμερη παραμονή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του CNN Greece, ο αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την γερμανική ηγεσία. Γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση του Μαξίμου πως ο Ομπάμα πριν συναντηθεί με τη Μέρκελ θα επιδιώξει ήδη να έχει στείλει στο Βερολίνο το μήνυμα πως στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η ατζέντα των διμερών συνομιλιών περιλαμβάνει –σύμφωνα με πληροφορίες– το θέμα του χρέους, το Κυπριακό και το προσφυγικό, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο θεμάτων στο οποίο δίνει βαρύτητα ο πρόεδρος Ομπάμα και περιλαμβάνει τα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, τις επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από δεκάδες επιχειρηματίες καθώς και διακεκριμένους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Όμως, το θέμα που «καίει» το Μαξίμου και στο οποίο θα επικεντρωθεί η έλευση Ομπάμα στην Αθήνα είναι το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μία έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησής του στις προσπάθειες της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση.

Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά δεν αναμένει μόνο μία δήλωση υποστήριξης για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά συγχρόνως μία ευθεία παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα προς το Βερολίνο στην κατεύθυνση της εξεύρευσης λύσης για το καυτό αυτό ζήτημα, που θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ομπάμα θα έρθει στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τις αμερικανικές εκλογές και εκτιμάται ότι η παρέμβασή του για το χρέος θα αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς προτροπή προς τον διάδοχό του να συνεχίσει την ίδια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα τουλάχιστον ως προς το θέμα αυτό. Ιδίως, εάν ο επόμενος πρόεδρός των ΗΠΑ εκλεγεί η Χίλαρυ Κλίντον.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και το μεταναστευτικό, αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα ότι έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τους Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία και θα θέσει ευθέως –σύμφωνα με πληροφορίες– το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με τις ενστάσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ