ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές για χρέος: Θετικός ο Ολάντ, «σφιγμένη» η Μέρκελ

Επαφές για χρέος: Θετικός ο Ολάντ, «σφιγμένη» η Μέρκελ
REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool

Δεν εισέπραξε τα ίδια πράγματα από τον Φρανσουά Ολάντ και από την Άνγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έθεσε και στους δύο το ίδιο θέμα: Την αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με ελληνικές πηγές ήταν εξαιρετικά θετικός, ενώ φέρεται να συμφώνησε άνευ εμφανούς αντίρρησης ότι πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα και να καμφθούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει λόγω της ασυμφωνίας ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα. Αυτά, αν επιτυγχάνονταν, όπως ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο αντρών, θα συνιστούσαν στην πράξη αυτό που αιτείται η ελληνική πλευρά, τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση». Τονίστηκε δε, ότι θα πρέπει να βρεθεί η λύση ώστε, μεταξύ άλλων, να μεταδοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της.

Όμως, το κλίμα δεν πρέπει να ήταν ίδιο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τη συζήτησή τους για τους σχετικά με το ελληνικό χρέος. Και αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι όταν μετά τη συνάντηση, από την ελληνική αντιπροσωπεία ζητήθηκε επιγραμματικώς το συμπέρασμα, η απάντηση ήταν: «Ουδέν σχόλιο». Το μόνο που αφέθηκε να εννοηθεί, με μεγαλύτερη δόση σαφήνειας, ήταν ότι σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, αναγνωρίστηκε και από τις δυο πλευρές ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχύτατη ενίσχυση της Ελλάδας με ειδικούς για το θέμα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της επανεγκατάστασης. Η καγκελάριος φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Θα βοηθήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Πάντως νωρίτερα, σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές πως «είναι καιρός οι πιστωτές και η Γερμανία να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως «είμαστε τοτελευταίο προπύργιο σταθερότητας ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής» και πως είναι καιρός να τηρηθούν οι υποσχέσεις των πιστωτών και της Γερμανίας για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ