ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

Ερώτηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – εκκλησίας βάζουν με ερώτησή τους στη Βουλή 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Καραγιαννίδη, οι οποίοι ζητούν να καταργηθεί ως αντισυνταγματική η εγκύκλιος για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σε ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη υποστηρίζουν ότι καθιερώνει διακρίσεις μεταξύ των μαθητών και εισάγεται η ομολογία πίστης των μαθητών και εμμέσως των γονιών τους, διαδικασία που -όπως αναφέρουν- αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. «Η εν λόγω εγκύκλιος καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις η /και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών», σημειώνουν.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών χορηγείται με απλή υπεύθυνη δήλωση που υπογράφεται είτε από τον μαθητή αν είναι ενήλικος, είτε από τους δύο του γονείς (μια δήλωση για τον καθένα) αν είναι ανήλικος. Σε αυτή πρέπει να δηλωθεί ότι ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ