ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εξωτερικών

Ανασχηματισμός αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εξωτερικών
Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Μίνι ανασχηματισμός προσώπων και εκ βάθρων αλλαγή αρμοδιοτήτων έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πηδάλιο του υπουργείου Εξωτερικών παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν είχε τεθεί υπό αίρεση από τον πρωθυπουργό η παραμονή του στο υπουργείο και ο ίδιος γνώριζε ότι θα παραμείνει.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή την περίοδο «τρέχει» το Κυπριακό και τα άλλα μεγάλα θέματα της Εξωτερικής πολιτικής γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΞ θα έστελνε αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.

Ο κ. Νίκος Ξυδάκης που είχε αναλάβει τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις δίνει τη σκυτάλη στον πρώην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Νίκο Κατρούγκαλο ο οποίος μετακομίζει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας που είχε αναλάβει την οικονομική διπλωματία αποχωρεί.

Νέο πρόσωπο στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος αναλαμβάνει πλέον τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Ο κ. Κουίκ θα χειρισθεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Κουίκ επιθυμούσε να χειρισθεί τα ζητήματα του Αποδήμου Ελληνισμού και ήθελε τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Αμανατίδης κρατά τα Εκκλησιαστικά θέματα (άλλωστε είναι ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει άριστους δεσμούς με τις ανά τον κόσμο Εκκλησίες και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο). Ο κ. Αμανατίδης αναμένεται θα συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα του Αγίου Όρους, των Πατριαρχείων, της Unesco και την Πολιτιστική Διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη θέση του παραμένει και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιώργος Τσίπρας.

Οι αρμοδιότητες της νέας σύνθεσης του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να δημοσιευθούν την Κυριακή 6 ή τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο νέο Προεδρικό Διάταγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ