ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τα στοιχεία της Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι «η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο επόμενο έτος θα φθάσει το 2,7%, η ανεργία θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στο 22%, ενώ οι επενδύσεις πρόκειται να τριπλαστιαστούν φθάνοντας στο 13,7%».

Στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

«Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία το τρέχοντος προγράμματος. Στόχος της να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους». Όπως είπε, η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Για την επίσκεψη Ομπάμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος εντάσσεται και η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα».

Πρόκειται για «μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας και αυτό διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό πως θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, «οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

«Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης. Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς», είπε, αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την κόντρα Εθνικής Τράπεζας και ΤΧΣ

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών, δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος».

«Η κυβέρνηση δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ οφείλει άμεσα να επιλυθεί καθότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας που δεν ωφελεί τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Εκτιμούμε ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», είπε.

Για το ΕΣΡ

«Μετά την χθεσινή θετική εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρά την διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ακόμα και η ΝΔ, κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την 10μηνη στάση αδιαλλαξίας της και να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση, έστω και την τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «μόλις τρείς μέρες πριν, η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση την συνολική κατάργηση του ν. 4339, για να συναινέσει στο ΕΣΡ. Μετά την χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ