ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Αναστασιάδης: Συνεχίζουμε, η μη λύση δεν είναι λύση

Ν. Αναστασιάδης: Συνεχίζουμε, η μη λύση δεν είναι λύση
CYPRIOT PRESS OFFICE /EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι βασική αιτία του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπήρξε η υπαναχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τις αρχικές θέσεις τους. "Οι Τουρκοκύπριοι ήταν άκαμπτοι από την αρχή", δήλωσε χαρατηριστικά.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε την συνέντευξη αποκαλύπτοντας πως οι συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έγιναν στην Ελβετία κατόπιν επιθυμίας του συνομιλητή του ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές και οι εντάσεις.

Εξ' αρχής είχαν οριστεί τρία κριτήρια που θα αποτελούσαν τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων και θα οδηγούσαν στην οριστική επίλυση του Κυπριακού. Αυτά ήταν: η έκταση του εδάφους κάθε κοινότητας μετά τις αναπροσαρμογές, ο αριθμός των ατόμων που θα μετακινούνταν μετά την συμφωνία και η έκταση της ακτογραμμής των δύο χωρών.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά από την πρώτη στιγμή άρχισε να αποκλίνει από τις αρχικές θέσεις της», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε πως η άλλη πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το βασικό ζήτημα που προέκυψε κατά τις συνομιλίες ήταν πως η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να συνδέσει το θέμα του εδαφικού με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Παρά την απογοήτευση είμαι αποφασισμένος και έτοιμος να προβώ σε όλα τα απαραίτητη διαβήματα», υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και η λύση να υπακούει τις διεθνείς επιταγές», είπε ακόμη και αποκάλυψε πως οι αριθμοί που έβαλε στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχαν μεγάλη απόκλιση από τις αρχικές συμφωνίες.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συνέχισε τις συνομιλίες και προσπάθησε να είναι όσο πιο διαλλακτικός γινόταν, έχοντας βέβαια ως κύριο γνώμονα να μην αποκλείονται σημαντικές περιοχές ελληνοκυπριακού ενδιαφέροντος από την τελική συμφωνία, δεν είδε την ίδια διάθεση από την άλλη πλευρά.

«Απέφυγα να μπω στην λογική της επίρριψης ευθυνών. Εξέθεσα γεγονότα με πλήρη σεβασμό», δήλωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε της στάσης του στις διαπραγματεύσεις και δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει εκ νέου οποιαδήποτε στιγμή. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε νέα επαφή με τον κ. Ακιντζί μετά το ναυάγιο.

«Όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα να συζητηθεί το κεφάλαιο για την ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών θέσεων υπήρξε μια άκαμπτη θέση που δεν άφηνε περιθώρια συζήτησης», αποκάλυψε.

Αναλυτική αναφορά έκανε και στον ρόλο που έπαιξε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην εξέλιξη της υπόθεσης, ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη και την συμπαράστασή του. Δήλωσε ακόμη πως ζήτησε αναβολή των συνομιλιών για να ενημερώσει την Ελλάδα για τις εξελίξεις.

«Θερμότατες ευχαριστίες στον Έλληνα πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράσταση του», είπε και συμπλήρωσε: «Υπήρξε άριστη συνεργασία».

Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «εις ουδεμία στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός δεν δημιούργησε πρόβλημα, εξέφραζε μόνο προβληματισμούς για τις εξελίξεις».

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με ενδεχόμενο αρνητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τόνισε πως η επικοινωνία του τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα της Ελλάδας είναι άριστη και δεν ασχολείται με «παραπολιτικά» και κουτσομπολιά».

Σε ερώτηση για το αν έχει σχέδιο Β σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν θα δωθούν ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:

«Τι σημαίνει σχέδιο Β; Ο αγώνας θα συνεχίσει, δεν θεωρούμε πως η μη λύση είναι λύση. Υπάρχουν εδάφη υπό κατοχή. Η κάθε προσπάθεια θα είναι να συνεχίσει και να επιτύχει ο διάλογος με διαβήματα». «Δεν πρόκειται ως σχέδιο β να επιλέξουμε τέτοιες πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των επιδιωκομένων από την πλευρά Τουρκίας».

Η στάση του Τουρκίας και τα εμπόδια που βάζει υπήρξαν αντικείμενο των ερωτήσεων που δέχθηκε. Είπε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει εις την θετική ρητορική αλλά και εμπράκτως θα βοηθήσει και θα στηρίξει προσπάθειες που καταβάλουν οι Κύπριοι». Ο στόχος των προσπαθειών σύμφωνα με τον Κύπριο προέδρο είναι να τερματιστεί το υπάρχον απαράδεκτο στάτους κβο.

Αν δεν λύσουμε το εδαφικό θα οδηγηθούμε σε νέες συνομιλίες και η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να θέσει νέους όρους, είπε κρούοντας την καμπάνα του κινδύνου.

Ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την προσωπική του θέση για συνέχιση των συνομιλιών και ευχήθηκε η άλλη πλευρά να κρατήσει την ίδια ευέλικτη θέση.

«Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα πως είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις γιατί κύρια έγνοια μου είναι οι θέσεις των ελληνοκυπριών. Θέλω να κρατήσω ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου. Αν επιδίωξη δεν είναι το ναυάγιο, η Τουρκία πρέπει ενεργά να συμβάλει προκειμένου να επιτύχουμε μια μόνιμη ειρήνη».

Θέλω να επαναλάβω την αποφασιστικότητα μου για αποκατάσταση της αδικίας του απαράδεκτου στάτους κβο, δημιουργίας ειρηνικών συνθηκών, επανένωσης της χώρας μας και απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, είπε και ολοκλήρωσε: «Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα εφόσον εξαρτάται από τα δικά μου χέρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ