ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Αποστάσεις Αναστασιάδη από Κοτζιά

Κυπριακό: Αποστάσεις Αναστασιάδη από Κοτζιά
Eurokinissi

«Άναψε φωτιές» η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, σχετικά με την στάση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν δημιουργώντας, παράλληλα και ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά μεσολάβησε και οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» απάντησε ο Κύπριος πρόεδρος ευχαριστώντας, παράλληλα, τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία και τη συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι δύο τους βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και απόλυτη συνεννόηση, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που μιλούσαν για διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κάτι που επανέλαβε σήμερα και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ωστόσο, οι αποστάσεις που επέλεξε να κρατήσει ο Νίκος Αναστασιάδης από τον Νίκο Κοτζιά επανέφεραν τα σενάρια που ήθελαν τον έλληνα ΥΠΕΞ να είναι μία από τις αιτίες που «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν.

Αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διέψευσε χθες ότι απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά παρεκκλίνει της γραμμής του για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια οι πληροφορίες του CNN Greece επιμένουν ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Ο Νίκος Κοτζιάς, άλλωστε, είναι γνωστό ότι έχει ασχοληθεί στο παρελθόν διεξοδικά με το συγκεκριμένο θέμα ενώ φαίνεται να είναι και ο εμπνευστής ενός συγκεκριμένου μοντέλου πολυεθνικού σώματος που θα εγκατασταθεί στο νησί και θα λειτουργεί ως εγγυητική δύναμη για το σύνολο του πληθυσμού.

Δημοσιογραφικές πηγές στην Κύπρο, πάντως, επιμένουν ότι η στάση του κ. Κοτζιά ήταν «τουλάχιστον μη βοηθητική» και υποδεικνύουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Αθήνα ξεφεύγει από το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» και διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, γνώστες του Κυπριακού, σημειώνουν ότι η διπλωματική ηγεσία της Αθήνας πιστεύει ότι η Άγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων, όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και ενώ ο Μουσταφά Ακκιντζί παρουσιάστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός στο εδαφικό, αναγκάστηκε να ζητήσει διακοπή προκειμένου να «διαβουλευτεί με την Αθήνα».

Η κίνηση αυτή φαίνεται να άλλαξε τα δεδομένα και να ενεργοποίησε την Τουρκία η οποία δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και «σκλήρυνε τη στάση της», τραβώντας ουσιαστικά το μανίκι του Ακκιντζί και υποδεικνύοντάς του να μην δεχτεί να κλείσει το εδαφικό πριν την πολυμερή διάσκεψη. Έτσι, φτάσαμε στη δεύτερη φάση του Μοντ Πελεράν όπου ουσιαστικά οι δύο Κύπριοι ηγέτες να λυγίζουν κάτω από τις πιέσεις των «εθνικών κέντρων» και να μην συμφωνούν στο εδαφικό.

Ο διεθνής παράγοντας αναλαμβάνει πρωτοβουλία

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι στο περιθώριο διεθνούς εκδήλωσης στην οποία θα παρευρεθούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Εκεί Αθήνα και Άγκυρα θα βάλουν στο τραπέζι τις θέσεις του για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και θα επιχειρήσουν να βρουν μια μέση λύση. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων. Ως εκ τούτου θα διεξάγεται μια παράλληλη διαπραγμάτευση μέχρι και αν φτάσουμε στο σημείο της πολυμερούς διάσκεψης.

Παράλληλα, και μέχρι τότε, ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να κινητοποιείται προκειμένου να μην ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια λύσεις του Κυπριακού. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβροφ επικοινώνησε με τον κύπριο Πρόεδρο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους Σουλτς, Τουσκ, Γιούνκερ, αλλά και τους Τζο Μπάιτεν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σήμερα ο κύπριος Πρόεδρος θα έχει νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών αυτή τη φορά με την Άνγκελα Μέρκελ και Τερέσα Μέι. Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ