ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2.000 μετακλητοί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

2.000 μετακλητοί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης υπήρξε ένα από τα βασικά αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας η εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση μεταφράζεται σε μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων που, βάσει των στοιχείων της απογραφής, για πρώτη φορά μετά 3,5 χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Και συνεχώς αυξάνονται καθώς από τον Δεκέμβριο του 2015 οι μετακλητοί έχουν αυξηθεί κατά 166 άτομα, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός ισοδυναμεί με 16 διορισμούς μετακλητών ανά μήνα. Το κόστος μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει αυξηθεί κατά 2,1%, δηλαδή 146 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισε τον νόμο (4369), ο οποίος είναι η σημαία της αποκρατικοποίησης, ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν εφαρμόζεται. Στην πραγματικότητα, έχει ανοίξει όσα «παράθυρα» απαιτούνται για να προκειμένου να μεγαλώσει το κράτος, να διασφαλιστεί ότι η «πελατειακή» λογική θα συνεχιστεί και κυρίως ότι θα δημιουργήσει ένα στρατό κομματικών στελεχών στη δημόσια διοίκηση, ακόμα και όταν η κυβέρνηση θα παραδώσει την εξουσία.

Από τις 30 Ιουλίου του 2016, λειτουργεί το μητρώο επιτελικών στελεχών, στο οποίο δικαίωμα εγγραφής έχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση το βιογραφικό τους και δομημένη συνέντευξη από έναν ειδικό σύμβουλο επιλογής διοικήσεων.

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, μόλις 150 άτομα είχαν εγγραφεί στο μητρώο. Στο διάστημα από 31/7/2016 μέχρι 30/9/2016, εντός του οποίου έπρεπε να είχαν προκηρυχτεί οι κενές θέσεις των διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων και των κενών θέσεων σε οργανισμούς και φορείς, η κυβέρνηση καλύπτει τις κενές θέσεις με τις παλιές διαδικασίες και έχει τοποθετήσει ήδη 250 άτομα.

Η τακτική αυτή ακολουθείται μέχρι και σήμερα και οι τοποθετηθέντες έχουν ξεπεράσει τους 320, αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα, ακόμα και αν αποφασιστεί η εφαρμογή του νόμου, τα συγκεκριμένα στελέχη θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των νέων, αφού αυτός ορίζει ότι λαμβάνεται υπ’ όψιν η εμπειρία τους σε τέτοιες θέσεις. Με λίγα λόγια, ακόμη και ένας μήνας προϋπηρεσίας είναι ικανός να θέσει εκτός μελλοντικούς υποψήφιους.

Ανάμεσα στους παραπάνω τους βρίσκονται: η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, ο γ.γ πρώην Υποδοχής, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας, ο γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο γ.γ Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, τα δ.σ του ΕΟΠΠΕ, του ΔΟΑΤΑΠ, της ΑΕΜΥ, διοικητές και υποδιοικητές υγειονομικών περιφερειών, τα δ.σ. των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ