ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρονικά η έναρξη νέων επιχειρήσεων

Ηλεκτρονικά η έναρξη νέων επιχειρήσεων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη διαβεβαίωση ότι θα εκδοθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Μάρτιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται πλέον η έναρξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, έδωσε στη Βουλή ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ανοίγοντας με την ομιλία του τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης, που συζητείται και ψηφίζεται με διαδικασίες express από τη Βουλή, ο νέος υπουργός υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για την βελτίωση οικονομικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

«Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ενθαρρυντικό», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν υποβληθεί ήδη 50 επενδυτικά σχέδια, ενώ άλλα 1050 είναι στη διαδικασία υποβολής.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής της Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ειδικεύεται στις «πιρουέτες», καθώς εκεί που έλεγε ότι θα κατεδαφίσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σήμερα χτίζει κι άλλες εργαλειοθήκες. Ανέφερε οτι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στην προώθηση διορθωτικών αλλαγών, την ίδια στιγμή που – όπως είπε- επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή στην υλοποίηση μέτρων που αυξάνουν τη φορολόγηση των νοικοκυριών. Τόνισε δε, πως το κόμμα του θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο με εξαίρεση τα άρθρα 19 ( που αφορά στα πρόστιμα για μη έγκυρα και ψευδή πιστοποιητικά ) και το 24 ( που αφορά στην μη ανάρτηση στο ΚΗΜΔΗΣ αποφάσεων απευθείας ανάθεσης).

Ενστάσεις για το άρθρο 24 εξέφρασε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απο τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιους αφορά η διάταξη, με την οποία καταργείται η υποχρέωση των βυτιοφόρων να φέρουν GPS, με συνέπεια την εκτόξευση του λαθρεμπορίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρότι διέψευσε ότι το άρθρο 19 είναι φωτογραφικό, λέγοντας ότι αφορά ενιαία διοικητική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως το αποσύρει.

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου περί κατάργηση των GPS, διευκρίνισε οτι δεν καταργείται η υποχρεωτική τοποθέτηση, αλλά ότι το κόστος για την εγκατάσταση δύναται να επιβαρύνει και την εταιρία και όχι αποκλειστικά τον κάτοχο του οχήματος, που ίσχυε έως σήμερα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή και αύριο Τρίτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ