ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Από τη νέα χρονιά ο διαγωνισμός

Τηλεοπτικές άδειες: Από τη νέα χρονιά ο διαγωνισμός
EUROKINISSI

Φαίνεται ότι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών θα μας απασχολήσει και το νέο έτος καθώς παρότι το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανέλαβε επισήμως τη Δευτέρα τα καθήκοντά του, υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός.

Τα εννέα μέλη του ΕΣΡ αναμένεται να συνεδριάσουν, για πρώτη φορά, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και για να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη.

Πριν από την έναρξη του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνουν τέσσερα βήματα:

1.Διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τα κόμματα αλλά και με τα κανάλια αναφορικά με τον αριθμό των αδειών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων οι άδειες δεν μπορεί να είναι λιγότερες από έξι.

2.Να κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ η απόφαση του ΣτΕ και να διαπιστωθεί αν ο νόμος 4339 χρειάζεται βελτιώσεις.

3.Να υπογραφεί νέα υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού.

4.Να ανακοινώσει το ΕΣΡ πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να διεξάγει τον διαγωνισμό.

Ν. Παππάς: Άγρυπνο μάτι της Δημοκρατίας το ΕΣΡ

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, στην έδρα του ΕΣΡ, η ορκωμοσία των νέων μελών, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, καθώς και του Γ.Γ. Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ευχαριστημένος για τη σημερινή στιγμή, που έστω και καθυστερημένα ήρθε. Δήλωσε επίσης, ότι το ΕΣΡ έχει συγκεκριμένη ατζέντα για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ ευχήθηκε σύντομα να υπάρξει και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, έτσι ώστε να κλείσει το κεφάλαιο για αυτή τη νέα κανονικότητα που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί.

«Είμαι σίγουρος ότι το νέο ΕΣΡ θα μπορέσει να αντιπαρέλθει άνετα τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

28 01 58 image 42

(Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο υπουργός Νίκος Παππάς στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε σημαντική τη στιγμή, καθώς το ΕΣΡ συγκροτείται σε σώμα, ενώ κάτι τέτοιο έχει να γίνει από το 2002, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Χαρακτήρισε όπλο στα χέρια του νέου ΕΣΡ το νόμο 4339 και απευθυνόμενος προς τα μέλη δήλωσε ότι δεν ξεκινούν από το μηδέν.

Όσον αφορά στις ελλείψεις στο τεχνολογικό υλικό και το προσωπικό του ΕΣΡ, ο υπουργός Νίκος Παππάς είπε, ότι τώρα έχει την εγγύηση της πολιτικής ηγεσίας ώστε να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα. «Η προσδοκία της κοινής γνώμης είναι παρότρυνση» τόνισε ο υπουργός.

Κλείνοντας είπε, ότι το νέο ΕΣΡ οφείλει να είναι το άγρυπνο μάτι της δημοκρατίας, γιατί οι Έλληνες δικαιούμαστε να μην συρόμαστε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε τακτοποιήσει (σημείωση: για τις τηλεοπτικές άδειες).

Το πρώην μέλος του ΕΣΡ, Γιώργος Στεφανάκης, χωρίς να αφήσει αιχμές για όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε ότι το ΕΣΡ έχει τη δυναμική με τον σημερινό «καπετάνιο» να ξαναβρεί το όραμά του, ώστε ο πολίτης να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος και τους θεσμούς.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, Θανάσης Κουτρομάνος, ευχαρίστησε τη Βουλή, μέσω του προέδρου της κ. Βούτση, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση της εμπιστοσύνης αυτής, του μεγέθους και τη σπουδαιότητα των προβλημάτων. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, δήλωσε ο κ. Κουτρομάνος, στο μέτρο της θεσμικής μας αρμοδιότητας, για να επιλυθούν όλα τα τρέχοντα και σοβαρά ζητήματα, με τη φιλοδοξία οι όποιες ρυθμίσεις να αντέξουν και στο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ