ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: ορόσημο το Eurogroup, έως τον Ιανουάριο οι λεπτομέρειες για το χρέος

Τσακαλώτος: ορόσημο το Eurogroup, έως τον Ιανουάριο οι λεπτομέρειες για το χρέος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα στο ΔΝΤ να σταματήσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Λέμε στο ΔΝΤ να μην πιέζει τον αδύναμο παίχτη, αλλά αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για την ελάφρυνση του χρέους», είπε στην παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ευελπιστώντας στην «ένωση» των τριών βασικών κομματιών που θα δώσουν ελπίδα προοπτικής στην ελληνική οικονομία.

«Μπορεί να χρειαστεί κι άλλο Eurogroup, θα έχουμε εικόνα αν θα πάμε στο QE», είπε και πρόσθεσε πως τα τρία κομμάτια δεν είναι άλλα από τις μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018 όπου το ΔΝΤ –όπως είπε- λέει ότι αν το πλεόνασμα είναι πάνω από 1,5% θα ζητήσει νέα μέτρα και φυσικά το ζήτημα του χρέους.

«Μέχρι τον Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί, θα ξέρουμε τα κομμάτια και θα ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές για την οικονομία», είπε και πρόσθεσε με νόημα πως είπε στο ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πει αν διαφωνεί με τον Ομπάμα, τον Λιου, τον Ντράγκι και τον Μοσκοβισί.

«Τέτοια απομόνωση έχουμε να δούμε από τότε που Γκρέις Κέλλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ ή από τότε που η Νταϊάνα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο», σχολίασε με αρκετή δόση ειρωνείας ως απάντηση στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί απομόνωσης της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί ένα συμβιβασμό μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής πλευράς, πάνω στους ώμους του ελληνικού λαού», επεσήμανε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Σύμφωνα με την υφυπουργό, μέχρι τώρα έχει κλείσει το 90% των θεμάτων της β' αξιολόγησης και η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην αύξηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με παράλληλη τήρηση, όμως, των συμβολαίων που εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε.«Δεν κάνουμε πίσω από τίποτε από αυτά που είχαμε υποσχεθεί», κατέληξε.

Στην ομιλία του κάλεσε δε, εμμέσως τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δει σοβαρά την πρότασή του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% με το 1% να πηγαίνει στην ελάφρυνση των φόρων και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εάν δεν αλλάξει το διεθνές περιβάλλον το 2017 και 2018 θα υπάρξει ανάπτυξη, η οποία «για να είναι βιώσιμη, χρειάζεται άλλο αναπτυξιακό μοντέλο», ενώ υποστήριξε ότι παρατηρείται βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στο σκέλος των εσόδων, μιλώντας για υπερκάλυψη του στόχου των εσόδων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ «και αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι θεσμοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ