ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλει να κλείσει την αξιολόγηση το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου

Θέλει να κλείσει την αξιολόγηση το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου
Eurokinissi

Το Μαξίμου επιθυμεί για πολλούς λόγους να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Ένας από αυτούς σχετίζεται με την λήξη της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον τερματισμό των σεναρίων περί εκλογών.

Κι ένας ακόμη σχετίζεται με την πιθανότητα ενός αρνητικού δημοψηφίσματος στην Ιταλία που είναι άγνωστο τι συνέπειες θα είχε συνολικά για την Ελλάδα και την στάση της Ευρώπης απέναντί της.

Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε και πάλι χθες πως στις 5 Δεκεμβρίου στο Εurogroup θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η πολιτική συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών ούτως ώστε έως το τέλος του χρόνου το αργότερο να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από αυτήν. Κι αν την επόμενη Δευτέρα η πολιτική συμφωνία δεν αποτελέσει γεγονός τότε να καταβληθούν προσπάθειες πριν από το τέλος του ’16 οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μία πολιτική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υπονόησε χθες ότι υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί ακόμή και πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα χρόνια μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018 προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα που θα καταθέσει η κυβέρνηση να αναφέρονται σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% αλλά να τροποποιηθούν όταν θα υπάρξει λύση για το χρέος προς τα κάτω.

«Τίποτα δεν εμποδίζει την στιγμή που θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να απομειωθούν και οι στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πάντως το Μαξίμού που εμφανίζεται να έχει έρθει σε συμφωνία στο 90% της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κάλεσε για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του και να διασαφηνίσει τον ρόλο του σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει άμεσα πρόσθετα μέτρα για το 2019 και 2020 όπως ζητεί το ΔΝΤ ούτε επιπλέον να κάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά με επίκεντρο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ