ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Αθήνας και Λευκωσίας στον Ερντογάν

Σκληρή απάντηση Αθήνας και Λευκωσίας στον Ερντογάν

Στη νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «Ελλάδα και Κύπρος κάνουν σαν πεινασμένα κοτόπουλα» απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου, κατηγόρησε την Κύπρο για τη χρήση της σημαίας της λέγοντας χαρακτηριστικά:

Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο.

«Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΤΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν» συνέχισε.

Προκόπης Παυλόπουλος: Υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Ερντογάν. «Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε», τόνισε κατά διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων, που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

«Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

«Είναι καλό να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Νίκος Αναστασιάδης: Απαράδεκτες δηλώσεις που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ανάλογες πάντα απαράδεκτες δηλώσεις δεν βοηθούν και δεν συμβάλλουν και ούτε υποδηλούν πρόθεση, όπως προβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά την ίδια ώρα υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ