ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Επικοινωνία με Μ. Πενς, δείπνο με Μ. Ακιντζί

Ν. Αναστασιάδης: Επικοινωνία με Μ. Πενς, δείπνο με Μ. Ακιντζί
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Πέμπτη ο Νίκος Αναστασιάδης με τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς ο οποίος και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αμερικανό αξιωματούχο για την παρούσα φάση του Κυπριακού, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.

Ο Μάικ Πενς μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμούς χαιρετισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την επιθυμία της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης για πρώτη φορά μετά το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου προέδρου, τον οποίο και συνόδεψε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άϊντε δήλωσε μετά το νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μον Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν. Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα πράγματα, είπε, σιγά - σιγά προχωρούν, και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Την Παρασκευή, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ την Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ