ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος στο CNN: Τα δημοψηφίσματα έχουν γίνει μόδα

Δ. Αβραμόπουλος στο CNN: Τα δημοψηφίσματα έχουν γίνει μόδα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την άποψη ότι τα δημοψηφίσματα τροφοδοτούν τον λαϊκισμό κι αυτός με τη σειρά του προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα δεδομένου ότι «ταΐζει» τον εθνικισμό, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο CNN.

«Το πρόβλημα με αυτά τα δημοψηφίσματα που έχουν γίνει της μόδας στην Ευρώπη είναι ότι τροφοδοτούν τον λαϊκισμό. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός κερδίζουν έδαφος και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» δήλωσε αρχικά Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας και κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για ένα 'όχι' προς την Ευρώπη. Έχει να κάνει με εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η πραγματική απειλή δεν έρχεται από την αντίδραση των πολιτών, αλλά από εκείνους που εκμεταλλεύονται τα δημοψηφίσματα για να προωθούν τις αντι-ευρωπαϊκές τους ιδέες.

«Ως Ευρωπαίος, δεν μπορώ να φανταστώ ότι γενιά μου θα έχει την ευθύνη μελλοντικά για την καταστροφή της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σκοπεύει να μείνει αδρανής μπροστά σε αυτή την κατάσταση, από τη στιγμή που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αμφισβητείται και βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η Επιτροπή είναι μια πολιτική Επιτροπή, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Ανήκουμε σε μια γενιά που απολαμβάνει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτά τα "δώρα" δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς, υπενθύμισε πως η Ευρώπη βασίζεται σε ένα σύστημα αρχών και αξιών ενώ υπογράμμισε ότι κάποιες ηγεσίες μεταθέτουν μέσω δημοψηφισμάτων το βάρος της απόφασης για σημαντικά θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ