ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή κόντρα της κυβέρνησης με ΔΝΤ και Νέα Δημοκρατία

Ανοιχτή κόντρα της κυβέρνησης με ΔΝΤ και Νέα Δημοκρατία

To ΔΝΤ και την ΝΔ βάζει στο στόχαστρο το Μαξίμου, λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του Eurogroup και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα.

Από την μία, η κυβέρνηση κατηγορεί το Ταμείο ότι ταλαιπωρεί την ελληνική πλευρά με παράλογες και ακραίες απαιτήσεις, ζητώντας νέα μέτρα για την διετία 2019-2020 και από την άλλη, καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να πει εάν συντάσσεται με τις αξιώσεις του ΔΝΤ και επιθυμεί 4ο μνημόνιο.

Ειδικότερα, κυβερνητικοί κύκλοι καλούν την Νέα Δημοκρατία να απαντήσει εάν είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων (θέμα για το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη) τι υποστηρίζει για τις ομαδικές απολύσεις κι αν αποδέχεται την θέση ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο με την λήξη του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση αναφέρει πως οι εκπρόσωποί του αντί να πιέζουν την Γερμανία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση του χρέους, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, πιέζει την ελληνική πλευρά να πάρει νέα προληπτικά μέτρα για να ανταποκριθεί στα υψηλά πλεονάσματα που αξιώνουν οι Ευρωπαίοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στον Πολ Τόμσεν λέγοντας ότι μέσα στην δύσκολη συνεδρίαση του Eurogroup «φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για δεκαετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μία μεριά, της ελληνικής κυβέρνησης, για την λήψη νέων μέτρων.

Μερικές ώρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη, την αξίωση του ΔΝΤ για νέα μέτρα και την εξαίρεση της Ελλάδας από όσα ισχύουν στο ευρωπαίκό κοινωνικό κεκτημένο για τα εργασιακά.

Η μη λήψη προληπτικών μέτρων αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί την ψήφιση μέτρων για να εφαρμοστούν μετά το 2018.

«Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό» προσθέτουν συνεργάτες του, αποκλείοντας ωστόσο την πιθανότητα διενέργειας εκλογών. Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα γίνει αναλυτική συζήτηση για την διαπραγμάτευση μετά και τις εξελίξεις στο Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ