ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Οι παροχές δεν ισοδυναμούν με εκλογές

Μαξίμου: Οι παροχές δεν ισοδυναμούν με εκλογές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το Μαξίμου αποσυνδέει με απόλυτο τρόπο τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την πιθανότητα διενέργειας εκλογών κι επισημαίνει ότι η στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και νησιωτών σχετίζεται με την κυβερνητική επιθυμία να δείξει κοινωνική αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους.

Παρ’ όλα αυτά, η χρονική στιγμή κατά την οποία έγιναν οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα συνδέεται με την δυνατότητα αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος (υπεραπόδοση εσόδων για το 2016) ύψους 1,1 δισ. ευρώ το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, ειδάλλως το ήμισυ αυτού του ποσού θα έπρεπε με βάση το Μνημόνιο να κατευθυνθεί προς το χρέος.

«Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε τα χρήματα στον Σόιμπλε. Έπρεπε να δοθούν στους αδύναμους», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές τονίζοντας πως το ευτύχημα είναι πως η απόδοση της οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων συμπίπτει με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να σημειωθεί ότι η οριστική απόφαση για την ενίσχυση του 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη έως και 850 ευρώ ελήφθη το πρωί της Τετάρτης στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου, κίνηση που δεν έχει την τυπική έγκριση των θεσμών, εντούτοις ανταποκρίνεται σε μία γενικότερη συζήτηση με τους Ευρωπαίους πως για κονδύλια που αφορούν την προσφυγική κρίση υπάρχει μία ελαστικότητα.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270.000 συνταξιούχοι). Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι) και 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι). Το Μαξίμου αναφέρει ότι το ποσό που αναδιανέμεταί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερη από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016 και επισημάινιε ότι τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ήδη από το καλοκαίρι, το Μαξίμου αναζητούσε τρόπους κάλυψης των εισοδημάτων που χάθηκαν για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους από την περικοπή του ΕΚΑΣ με αρχικό στόχο οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνονταν από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Τα νησιά που γλιτώνουν από την αύξηση του ΦΠΑ είναι η Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Κώς καθώς και τα νησιά της άγονης γραμμής. Σε αυτά ο αυξημένος ΦΠΑ επρόκειτο να ισχύει από 1/1/17.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ