ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Τσακαλώτος: Εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου

Ε.Τσακαλώτος: Εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εφικτός» είναι ο στόχος της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Νομίζω είναι ακόμα εφικτός ο στόχος, και όπως έχω πει πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Αγορά» ο υπουργός.

«Έχουμε κάνει τη θέση μας καθαρή σε σχέση με τη σημασία της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης», ανέφερε ακόμη. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον αν «δεν εξασφαλίσει τους όρους να συμμετέχουν τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης».

«Οι συλλογικές συμβάσεις, με αυτή την έννοια, είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος. Επιπλέον, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει ούτε οικονομική ούτε πολιτική λογική».

Μιλώντας για τις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup και ερωτώμενος για τα τους ποδοσφαιρικούς όρους που αρέσκεται να χρησιμοποιεί τόνισε:

«(Το σκορ με το Eurogroup είναι) 2-2 και – όπως ξέρουμε – τα εκτός έδρας γκολ, δυνάμει, μετρούν διπλά. Πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα, για να συνεχίσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, πριν την συμφωνία. Είναι στην φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση».

«Όλοι οι θεσμοί, και όλα τα κράτη μέλη καταλαβαίνουν τη σημασία του εγχειρήματος», ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θέση και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πρώτον, να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2 ,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να υπάρξει η δέσμευση ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. Και δεύτερον, να χρησιμοποιηθεί η απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από τη φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς.

Ερωτηθείς για το ρόλο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι «είναι σκληρός κάποιες φορές αλλά τιμά τον λόγο του».

«Θεωρεί ότι οι Έλληνες τηρούν τις υποσχέσεις τους και ότι το ίδιο πρέπει να κάνει το Eurogroup», είπε ολοκληρώνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ