ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017: Εγκρίθηκε με 152 ψήφους

Προϋπολογισμός 2017: Εγκρίθηκε με 152 ψήφους
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε ατμόσφαιρα περιορισμένων προσδοκιών και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει αφενός τις πιεστικές αξιώσεις των δανειστών και αφετέρου ένα πλήθος εξωτερικών κινδύνων, η Βουλή ψήφισε το βράδυ του Σαββάτου με 152 «υπέρ» έναντι 146 «κατά», τον προϋπολογισμο του 2017. Από την ψηφοφορία απουσίαζε για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο όποιος με επιστολή δήλωσε την θετική του πρόθεση για τον προϋπολογισμό, ενώ απούσα από τη διαδικασία ήταν και η Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) η οποία επίσης με επιστολή δήλωσε πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε κατά.

Η συζήτηση εξελίχθηκε στη σκιά των παροχών Τσίπρα, οι οποίες όπως εκτιμούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής καλλιεργεί αντικειμενικά το έδαφος μιας επικείμενης ρήξης με τους δανειστές και πρόωρη προσφυγή σε κάλπες.

Κατά γενική ομολογία η συζήτηση, που για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά ολοκληρώθηκε πολύ πριν τα μεσάνυχτα, ήταν υποτονική με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να «αναβαθμίζει» το ενδιαφέρον με μια ομιλία που χαιρετίστηκε από την ισχυρή εσωκομματική τάση των «53+», στην οποία ηγείται και της οποίας εκπρόσωποι της έλεγαν ότι ο Ευκλείδης είπε την αλήθεια. Ο υπουργός Οικονομικών χειροκροτήθηκε μάλιστα, όταν δήλωσε «ΠΑΟΚτζής και μαυροσκούφης» και όταν μίλησε για την πορτοκαλόπιτα που πήρε δώρο από μια γιαγιά συμμαθητή του γιου του για την απάντηση που έδωσε στον Βασίλη Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η 5νθήμερη κοινοβουλευτική μάχη θέλησε να κλείσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση του είναι εντολή 4ετίας. «Θα εξαντλήσουμε αυτή την εντολή μέχρι τελευταίας κεραίας, οι κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο του 2019 για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές και οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», είπε και επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ζητάει εκλογές όχι από πεποίθηση αλλά από συνήθεια.

«Έρχεστε και λέτε τα ίδια και τα ίδια, λέτε συνεχώς για καταστροφή και ότι έρχεται 4ο μνημόνιο ως Νοστράδαμος», σχολίασε και πρόσθεσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να γίνει γραφικός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συμπίπτει και προβλέψεις και προτάσεις με το ΔΝΤ και με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του ανέφερε ότι «αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης, γιατί εμείς αντί να κόβουμε, δίνουμε». Σχολίασε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις συγκεκριμένες παροχές είναι οριζόντια και όχι στοχευμένη για εκλογικά οφέλη.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια ειδυλλιακή εικόνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η παραμονή του Αλ. Τσίπρα στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα και ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έβλαψαν όσο καμία άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης τη χώρα. «Η οπισθοχώρηση δεν έχει προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε: «Σας κοιτάζω ευθέως και σας λέω, δώστε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Όσο συντομότερα φύγετε τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Εδώ που έχουμε φτάσει, οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου», είπε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα μέτωπα, ενώ απέτυχε και στους δύο στόχους που έθεσε, την κατάργηση της λιτότητας και το χρέος. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και τόνισε ότι δέχθηκε με τις υπογραφές τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχοντας επί της ουσίας μονογράψει το 4ο μνημόνιο, ναρκοθετώντας τη χώρα.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Η σημερινή Κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που ανεμίζει τις κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος για να κρύψει από τους πολίτες την ελπίδα του μέλλοντος, η Η Ελλάδα σήμερα έχει επιτακτική ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση. Που μπορεί να προκύψει μόνο από μια πολιτική αλλαγή. Η πολιτική αλλαγή, την οποία ζητάμε δεν αφορά την ανάληψη της εξουσίας με τη στενή, διαχειριστική της έννοια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να «ξεκολλήσει» η χώρα. Είναι ρήξη με το επώδυνο, με το τραυματικό παρελθόν», είπε και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο 3 plus και μνημόνιο 4 για μετά το 2018», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας με εμφανώς ειρωνική διάθεση σχολίασε ότι την κυβέρνηση δεν την σώζει ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος.

«Η οικονομία πάει καλά, λεφτά περισσεύουν και τα μοιράζουμε, αλλά μετά τις γιορτές τα ξαναπαίρνουν», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας «ημιτελές χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβέρνησης» τον χριστουγεννιάτικο μποναμά Τσίπρα. «Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε βίλα των οργίων», σχολίασε ο Πάνος Καμμένος που κατηγόρησε κι εκείνος τη ΝΔ για ταύτιση με το ΔΝΤ.

Εκλογές προέβλεψε ο Βασίλης Λεβέντης που προειδοποίησε ποιος όποιος πρωθυπουργός επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα πάει φυλακή.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αναφορικά με το ενδεχόμενοδιατήρησης του δημοσιονομικού κόφτη, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν στις ομιλίες τους προεκλογικό τόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ