ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου βάζει φρένο στα σενάρια περί εκλογών

Το Μαξίμου βάζει φρένο στα σενάρια περί εκλογών
EUROKINISSI

Φρένο στα σενάρια περί εκλογών βάζει το Μέγαρο Μαξίμου που εμφανίζεται αποφασισμένο να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Το μήνυμα στάλθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στο 5ο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο με την επισήμανση πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να παραδώσει την χώρα στους «yes men» και εκπέμπεται σε όλους τους τόνους από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών.

Είναι γεγονός ότι το ίδιο μήνυμα προσπάθησε να περάσει ο πρωθυπουργός και στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή τους στην Καγκελαρία λέγοντας πως εκείνο που τον απασχολεί είναι το πώς θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση αλλά και πώς θα κλείσει άμεσα η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η εκλογολογία συντηρείται από ακραίους κύκλους της χώρας τους οποίους και κατατάσσει στο club των προθύμων να εφαρμόσουν πολιτικές αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα συμπορευόμενοι με τις αντιλήψεις του ΔΝΤ για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει στο ξέφωτο. Σ’ αυτούς τους «προθύμους» εντάσσει ασφαλώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρώντας πλέον ότι παίρνει ανοιχτά εντολές από τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πολ Τόμσεν.

Με αφορμή μάλιστα δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη πως η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε στάση σε ό,τι αφορά την ψήφο της για τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη έπειτα από τηλεφωνήματα που έγιναν από το εξωτερικό η κυβέρνηση επικρίνει σφόδρα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι παίρνει εντολές από την Γερμανία.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου επικρίνει τους γαλάζιους διότι όπως έχουν προϊδεάσει σκέφτονται να ψηφίσουν «ναι» στο μέτρο του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά που υφίστανται τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης κι αυτό γιατί υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ που διαμαρτύρονται διότι τούς επιτίθεται τμήμα της κοινωνίας που ωφελείται από τα συγκεκριμένα μέτρα.

Η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες ημέρες την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που είχαν παγώσει μετά την αντίδραση του Σόιμπλε και τις δηλώσεις Ντάισλεμπλουμ. Κατά τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αντελήφθη ότι οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα οδηγήσουν σε αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Πάντως το μήνυμα που εστάλη στην κυβέρνηση από τους δανειστές ήταν να μην προχωρήσει και πάλι σε παρόμοιες ενέργειες εάν προηγουμένως δεν έχει πάρει την έγκριση των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ