ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα τεντώσουμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του λαού

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα τεντώσουμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του λαού
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Θα τεντώσουμε τα όρια της επιτήρησης για το καλό του λαού και για να διορθώσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στο παρελθόν», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, επεσήμανε μεν πως αποτελούν μη παραμετρικά μέτρα που δεν συμμετέχουν στο χτίσιμο των δημοσιονομικών στόχων, συμπλήρωσε δε, πως το «καλό νέο είναι πως ό,τι κερδίζουμε από αυτές τις παρεμβάσεις είναι δικά μας χρήματα».

Έκανε την αυτοκριτική του στο ζήτημα της αντιμετώπισης της μεγάλης φοροδιαφυγής που «δεν καταφέραμε να την πιάσουμε όπως νομίζαμε» και διαβεβαίωσε πως γίνονται σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων:

Έχουμε επεξεργαστεί πολύ καλά λογισμικά για να επεξεργαζόμαστε πολλές υποθέσεις ανά ημέρα και όχι λίγες ανά μήνα, άρα έχουμε το καρότο και το μαστίγιο», είπε και συμπλήρωσε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει αμνηστία και να επιβραβεύσει όσους έβγαλαν έξω τα λεφτά τους, αλλά τι θα πλήρωναν αν φορολογούνταν για να μην νιώθουν κορόιδα οι έντιμοι που άφησαν εδώ τα χρήματά τους.

Σε ότι αφορά στην ουσία του νομοσχεδίου, απέσυρε τη διάταξη για τις ηλεκτρονικές πληρωμές στα παίγνια που θα την επαναφέρει όταν θα έρθει –όπως είπε- η σχετική κοινοτική οδηγία, αλλά και τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό να δίνει επιπλέον κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωσε πως στη ρύθμιση για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για έναν χρόνο, εντάσσεται και η Σαμοθράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ