ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προδοκίες της κυβέρνησης έως τον Αύγουστο του 2017

Οι προδοκίες της κυβέρνησης έως τον Αύγουστο του 2017
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο του έτους και δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2017 προσδοκά η κυβέρνηση ούτως ώστε να μην καταφεύγει σε δανεισμούς που καταστούν την χώρα όμηρη των μνημονίων.

Όμως το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και το ΔΝΤ να έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον ότι το "κλειδί" για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται στο ΔΝΤ, όμως το τελευταίο διάστημα διαβλέπει μία ελαφρά σκλήρυνση και της στάσης της ΕΚΤ από την οποία και εξαρτάται η ένταξη της χώρας στο QE. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση την έκθεση του Ταμείου για το χρέος θέτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξετάσει την είσοδο στο QE.

H κυβέρνηση από την άλλη πιστεύει πως ακόμη κι αν στο Eurogroup δεν κλείσει η αξιολόγηση σε όλα τα σημεία της και παραμείνουν ανοιχτές κάποιες ουρές τότε θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στο QE περιμένοντας απλώς την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος.

Το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές έχει αρχίσει την συγγραφή ενός κειμένου προτάσεων της ελληνικής πλευράς που θα υποβληθεί προς τους θεσμούς ως βάση επανεκκίνησης της διαπραγμάτευσης. Σ' αυτό το κείμενο θα παρουσιάζονται 2-3 διαφορετικές εναλλακτικές προτάσεις που θα αφορούν το χρέος, τα δημοσιονομικά (πρωτογενή πλεονάσματα) και τις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους πως ο κόφτης δημοσιονομικής διόρθωσης δεν έχει καμία σχέση με παράταση του μνημονίου ή με νέο μνημόνιο απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την πρόθεσή της να αποδεχτεί την επέκτασή του για την διετία 2019 και 2020. "Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σ' αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση" επέμεινε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επαναλαμβάνει δε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καν εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν σε μία τέτοια περίπτωση (πχ περικοπές μισθών ή συντάξεων).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι θέμα χρόνου να επικοινωνήσει πάντως με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ προκειμένου εντός των επόμενων ημερών να συμφωνηθεί η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ομοίως επαφές για το ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει και ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται πάντως εντατικά για την Διάσκεψη της Γενεύης που αφορά το Κυπριακό και προς τούτο θα συναντήσει κατά μόνας στο Μαξίμου την ερχόμενη Δευτέρα τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρώτο ραντεβού του πρωθυπουργού θα γίνει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ