ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Αμφίβολη η παρουσία Τσίπρα στη Γενεύη

Κυπριακό: Αμφίβολη η παρουσία Τσίπρα στη Γενεύη
Eurokinissi

Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής ή παιχνίδια τακτικής λίγο πριν την διαπραγμάτευση για το Κυπριακό; Οι επόμενες μέρες - ίσως και ώρες - θα λύσουν το γρίφο που δημιουργείται σχετικά με το επίπεδο εκπροσώπησης Ελλάδας, Τουρκίας και Μ. Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Ενώ μέχρι σήμερα θεωρείτο δεδομένη η παρουσία σε επίπεδο αρχηγών των τριών χωρών (εγγυητριών δυνάμεων βάσει του Συντάγματος του 1960) στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι χθεσινές πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την παρουσία του στην Γενεύη δημιούργησε ερωτήματα αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η Αθήνα.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, λέει στο CNN Greece, ότι το Μαξίμου δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την παρουσία ή όχι του Ερντογάν στην Γενεύη. «Όσο δεν επιβεβαιώνεται η συμμετοχή Ερντογάν δεν επιβεβαιώνεται και η συμμετοχή Τσίπρα» ήταν η απάντησή του σε ερώτησή μας για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας αν ο τούρκος Πρόεδρος επιλέξει να μην πάει στη Γενεύη. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Αθήνα επιθυμούσε συνάντηση των δύο ηγετών πριν τις 12 Ιανουαρίου κάτι που δεν έγινε εφικτό.

Στο Μαξίμου πάντως αναμένουν με ενδιαφέρον την επιστροφή του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις επαφές του τόσο με τον τούρκο ομόλογό του όσο και με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο Νίκος Κοτζιάς, πάντως, σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις συναντήσεις «πολύπλευρα επιτυχημένες» όμως σημειώνει ότι στη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο το Κυπριακό όσο και τα διμερή ζητήματα δεν έγινε εφικτό «να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Την Δευτέρα πάντως ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.


αν δεν κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ