ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Διπλωματικό θρίλερ λίγο πριν τη Γενεύη

Κυπριακό: Διπλωματικό θρίλερ λίγο πριν τη Γενεύη

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που ξεκινούν τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Η εμπλοκή αφορά το επίπεδο εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία) οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ενταχθούν στη διαπραγματευτική διαδικασία στις 12 Ιανουαρίου αφού πρώτα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί καταλήξουν στα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.

Μέχρι στιγμής όλα τα μέρη θεωρούσαν δεδομένη την παρουσία των ηγετών των τριών κρατών όμως τις τελευταίες ώρες αυτό τίθεται εν αμφιβόλω. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση για την συμμετοχή ή όχι του Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε:

"Τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο. Όλα είναι πιθανά".

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο CNN Greece, επιβεβαίωσε ότι το Μαξίμου δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την παρουσία ή όχι του Ερντογάν στην Γενεύη. «Όσο δεν επιβεβαιώνεται η συμμετοχή Ερντογάν δεν επιβεβαιώνεται και η συμμετοχή Τσίπρα» ήταν η απάντησή του σε ερώτησή μας για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας αν ο τούρκος Πρόεδρος επιλέξει να μην πάει στη Γενεύη. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Αθήνα επιθυμούσε συνάντηση των δύο ηγετών πριν τις 12 Ιανουαρίου κάτι που δεν έγινε εφικτό.

Λίγη ώρα αργότερα πηγές του Μαξίμου διευκρίνιζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, και, παράλληλα, ότι η Αθήνα θα είναι παρούσα στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, υπό τον όρο ότι το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία.

Παράλληλα, την Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει και η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ: «Νομίζω θα είναι εκεί για να προεδρεύσει της διάσκεψης. Θα υπάρξουν ορισμένες επίσημες ανακοινώσεις, πιθανόν τη Δευτέρα», είπε ο εκπρόσωπος του ΓΓ. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία θα εξεταστούν με την επιπρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Μέσω του έργου του κ. Έιντε και την υποστήριξή του, τα ίδια τα μέρη έκαναν μεγάλα άλματα. Αυτό το σημείο είναι για να είμαστε υποστηρκτικοί στη διαδικασία και να δούμε πως τα μέρη μπορούν τελικά να γεφυρώσουν τα τελευταία κενά» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας, πάντως, επιθυμεί να επιτύχει την υψηλότερη δυνατή εκπροσώπηση των μερών που θα συμμετέχουν στη Γενεύη και για αυτό το λόγο ένας από τους αποδέκτες των τηλεφωνημάτων του ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αύριο στη Γενεύη ο Αναστασιάδης

Αναστασιάδης – Ακιντζί θα συζητήσουν αύριο το απόγευμα στη Γενεύη τον κατάλογο των θεμάτων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ίδια μέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το κλίμα, πάντως, δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν καθώς η διαφωνία σχετικά με τον τρόπο εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Αναστασιάδης και Ακιντζί έστειλαν επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ εξηγώντας τη θέση τους ενώ το θέμα παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Εγγυήσεων και δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα ή να ληφθεί η όποια απόφαση χωρίς της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας." απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Άκαρπες οι επαφές Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, άκαρπες ήταν οι επαφές του Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη καθώς, όπως ενημέρωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ, δεν έγινε εφικτό «να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».

Επικοινωνία Ερντογάν – Μέι

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι με βασικό θέμα της συζήτησής του το Κυπριακό. Οι δύο ευχήθηκαν να η διάσκεψη στη Γενεύη να καταλήξει σε μία δίκαιη και μόνιμη λύση.

Συναντήσεις Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που μπαίνει θεωρείται «εβδομάδα Κυπριακού» καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει στους πολιτικούς αρχηγούς τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και θα επαναλάβει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να καταβάλει ενεργές προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ