ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεπάγωμα των διαδικασιών της δεύτερης αξιολόγησης επιχειρεί ο Τσακαλώτος

Ξεπάγωμα των διαδικασιών της δεύτερης αξιολόγησης επιχειρεί ο Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητεί την λύση στο ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μεταβαίνει την Τετάρτη σε Παρίσι και Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους Μισέλ Σαπέν και Πιερ Μοσκοβισί αντιστοίχως.

Ο υπουργός Οικονομικών στις επαφές του πριν από την καθορισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές του την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης πιστεύοντας ότι μπορεί να βρεθεί ένα κοινό σημείο προσέγγισης με τους δανειστές.

Για την κυβέρνηση κυρίαρχο κομμάτι της διαπραγμάτευσης αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τώρα, προκειμένου αυτά να εφαρμοστούν το 2018 αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Μαξίμου πιστεύει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους πρέπει να αποφασιστούν άμεσα ώστε η κυβέρνηση να έχει αποσπάσει κάτι σε περίπτωση που δεχτεί την επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή του κόφτη για την διετία 2019 και 2020 και πιθανότατα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για απροσδιόριστη περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Πάντως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου στο προγραμματισμένο Eurogroup. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να σημειωθούν βήματα προόδου και μεθαύριο στο Euroworking Group και στο τέλος του μήνα στο Eurogroup.

Προς το παρόν τις πρωτοβουλίες για το ξεπάγωμα των διαδικασιών της δεύτερης αξιολόγησης έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνει το βάρος του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και μάλιστα σήμερα ενημερώνει για τα νεώτερα δεδομένα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο Μαξίμου διαπίστωσαν μία ευρύτερη συναντίληψη για την γραμμή γύρω από το Κυπριακό μετά τις επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που διαπιστώθηκε και από τις δηλώσεις τους. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν η ελληνική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης και μάλιστα δεν αποκλείει την πιθανότητα να μεταβεί τελικώς ο πρωθυπουργός στην Γενεύη για την πολυμερή Διάσκεψη εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει έστω και την τελευταία στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εφόσον συμβεί αυτό θα σημαίνει ότι έχει διαφανεί η προοπτική λύσης του Κυπριακού λένε αρμόδιες πηγές.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στο κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ