ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και δεύτερη αξιολόγηση ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου

Κυπριακό και δεύτερη αξιολόγηση ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ψηλά στην ατζέντα συντηρεί η κυβέρνηση το Κυπριακό και την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος με το Μαξίμου ωστόσο να έχει αρχίσει να ασχολείται και με κοινωνικά θέματα που έχουν επιπτώσεις στην κυβερνητική εικόνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αντέδρασε τελικώς την Τρίτη στο θέμα της σφοδρής κακοκαιρίας και των συνεπειών της στους πρόσφυγες της Μόριας στην Μυτιλήνη και με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έστειλε στο νησί πολεμικό πλοίο στο οποίο και θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που υφίστανται τις τελευταίες ημέρες τεράστια ταλαιπωρία από τον χιονιά.

Στις συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει απαθής απέναντι στις κακουχίες που υφίστανται οι πρόσφυγες και αποφασίστηκε άμεση επέμβαση με την αποστολή πλήρως εξοπλισμένου πολεμικού πλοίου μετά την άρνηση των ξενοδόχων του νησιού να φιλοξενήσουν τους αναξιοπαθούντες.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πως η μετάβασή του στην Γενεύη εξαρτάται από την προοπτική επίλυσης του ζητήματος και από το εάν τελικώς αποφασίσει την συμμετοχή του στην Διάσκεψη για το Κυπριακό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν διαφαίνονται σημάδια αισιοδοξίας για επίλυση του Κυπριακού πάνω σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα πατάει πάνω στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως σχολίασε και ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στην Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικώς για τις εξελίξεις περί το Κυπριακό τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ από τους οποίους και ζήτησε να αναδείξουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία σαφή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δύο ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα πως μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ