Κυπριακό: Διαψεύδει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ τους χάρτες (pic)
Πηγή: REUTERS/Pierre Albouy

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό που γίνονται στη Γενεύη, καθώς έχουν ήδη συναντηθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για να συνομιλήσουν για το εδαφικό. 

Διαβάστε επίσης

Σε αυτή τη συνάντηση εάν συμφωνήσουν τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο κυπριακός τύπος. 

Το σύνολο του κυπριακού Τύπου δημοσιεύει έναν πιθανό χάρτη που ενδέχεται να προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά.xartisgenevi

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της αυριανής Διάσκεψης.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης για την Ελβετία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε δήλωσε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.


Διαβάστε επίσης

Ο Αναστασιάδης συνεχάρη τον Τσίπρα για την συμφωνία με την πΓΔΜ

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μακρινή έκρηξη από την καταστροφή άστρου

Πρόσφυγες έφθασαν στην Κύπρο από την Τουρκία - Συνελήφθη ο διακινητής

Στ. Κοντονής: Δεν νοείται βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αν δεν είναι δίκαιη