ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Κατέθεσαν χάρτες οι δύο πλευρές - Αντιρρήσεις από τον Αναστασιάδη

Κυπριακό: Κατέθεσαν χάρτες οι δύο πλευρές - Αντιρρήσεις από τον Αναστασιάδη

Νέες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν χάρτες, οι οποίοι και θα εξεταστούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην οποία έγραψε χαρακτηριστικά: «Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Οι χάρτες κατατέθηκαν μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ηγετών επί των κριτηρίων του εδαφικού αλλά και άλλων θεμάτων που άπτονται του κεφαλαίου, στην παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, παραλήφθηκαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τοποθετήθηκαν σε κρύπτη. Οι συνομιλίες για τους χάρτες έγιναν στην παρουσία ειδικών των δύο πλευρών αλλά και του Άιντε.

Μία φωτογραφία με τον πιθανό χάρτη, τον οποίο θα πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά, δημοσιεύτηκε νωρίτερα από τον κυπριακό Τύπο.

xartisgenevi

Ο Άιντε είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την σημερινή διαπραγμάτευση των ηγετών ως ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά που οι πλευρές της Κύπρου ανταλλάσσουν χάρτες. Ωστόσο, είχε διαψεύσει ότι οι συγκεκριμένοι χάρτες που δημοσιεύτηκαν ήταν οι σωστοί

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.

Για τη Γενεύη έχει ήδη αναχωρήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αρχίζει την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ