ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Λύση προς το συμφέρον του κυπριακού λαού

Β. Κικίλιας: Λύση προς το συμφέρον του κυπριακού λαού

Ευελπιστούμε σε μια βιώσιμη λύση, μια λύση προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, που θα την επιβεβαιώσει ο κυπριακός λαός» δήλωσε την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εμείς τηρούμε πολύ σοβαρή, εθνική στάση. Εν μέσω διαπραγματεύσεων, προβλέψεις, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να γίνονται, καλό θα είναι να αφήσουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να δούμε προς ποια κατεύθυνση, πηγαίνουν», τόνισε αρχικά ο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μιλώντας στον Real Fm.

Ο κ. Κικίλιας, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση που εκκρεμεί λέγοντας ότι «η επέκταση του κόφτη πέραν του 2018, συνιστά νέο μνημόνιο, ή μνημόνιο plus ή τέλος πάντων όπως θέλουν να το ονομάσουν, κι ας προσπάθησαν με διαρροές από το Μαξίμου να διαψεύσουν αυτή τη διαπίστωση».

Σημείωσε, δε, ότι στην διαπραγμάτευση δεν υπάρχει καμία πρόοδος, ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά «και λίγο ως πολύ, όλα τα στοιχεία καταμαρτυρούν ότι η κυβέρνηση με την υπογραφή της από το 2015, και μετά το 2016 και την επιστολή Τσακαλώτου, και την αποκάλυψη του εκπροσώπου της έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα, κόφτη, μειώσεις, συντάξεων και μισθών, ίσως και μείωση του αφορολόγητου, πέραν του 2018. Και ψάχνει να βρει έναν επικοινωνιακό τρόπο, να κοροϊδέψει τους Έλληνες, και να το περάσει όσο πιο ανώδυνα μπορεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα, να σταματήσει πλέον αυτή η κοροϊδία και να πουν στον ελληνικό λαό την αλήθεια».

Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ υπογράμμισε: «Εμείς ευελπιστούμε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Είδα τις δηλώσεις του κ. Κορκίδη ότι βουλιάζουν οι αγορές και μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων την εορταστική περίοδο.

Θέλουμε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το συντομότερο δυνατό, έχουμε την εμπειρία όμως της πρώτης αξιολόγησης, που διήρκεσε 15 μήνες, για να κλείσει κι έκλεισε, με υπερταμείο, με κόφτη, με περικοπές μισθών και συντάξεων».

Ο κ. Κικίλιας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «Είναι πικρή η εμπειρία μας από τις διαπραγματεύσεις αυτής της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι υποκριτικά, διαπραγματεύεται τα έχει συμφωνήσει όλα κάτω από το τραπέζι, και ο τρόπος με τον οποίο το κάνει δυστυχώς, τινάζει στον αέρα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να σας πω ότι ας υποθέσουμε ότι, όλα βαίνουν καλώς, κι ότι βγαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση, την οποία προφανώς κι έχουμε ανάγκη και στενεύουν τα περιθώρια, όμως δυστυχώς, κι ότι η χώρα προσπαθεί να κάνει ένα βήμα παρακάτω».

Ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση το επίδομα θέρμανσης, διερωτώμενος: Αν είχε ή αν έχει πρωτογενή πλεονάσματα, πρώτα από όλα γιατί δεν δίνει το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πάει για τον Ιούνιο; Δηλαδή η μισή χώρα βρίσκεται στο ψυγείο, βασανίζεται ο κόσμος κι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει, πηγαίνοντας την αποπληρωμή αυτού του επιδόματος τον Ιούνιο;».

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των δαπανών, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ: «Η μείωση των δαπανών του δημοσίου, φέρνει και μείωση της φορολόγησης είναι και ένα καθαρό ειλικρινές, φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να περπατήσει σήμερα η χώρα. Πάση θυσία, θα υπάρξει μείωση της φορολογίας».

Σημείωσε ότι «στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια ελεγχόμενη λελογισμένη μονομερή ενέργεια, την οποία η ΝΔ στο παρελθόν, έχει ξανακάνει κι έχει επιτύχει. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση στα νησιά από το 23% στο 13%, μειώσαμε και τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις ασφαλιστικές εισφορές επίσης, και αποδείξαμε ότι με αυτό τον τρόπο με τη μείωση των δαπανών, και τη μείωση της φορολογίας όταν είσαι σοβαρός κι αξιόπιστος, και έχεις μια διακυβέρνηση η οποία ξέρει τι της γίνεται, τα έσοδα αυξάνονται και δεν μειώνονται. 'Αρα για μας είναι εκ των ουκ άνευ, αν θα μειωθεί η φορολογία».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των εκλογών ο κ. Κικίλιας είπε: «Θα συμφωνήσω με τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, ότι πράγματι έτσι όπως πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιστρέψει στα παλιά του ποσοστά αν προχωρήσει λίγο ακόμα στον χρόνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ