ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
EUROKINISSI

Με την κυβέρνηση να παραδέχεται πλέον πως είναι άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

Αυτό που γίνεται πλέον σαφές είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν επικεντρώνεται μόνο στα ζητήματα της αξιολόγησης που παραμένουν ανοιχτά (δημοσιονομικό κενό 180 εκ. ευρώ, ενεργειακά, εργασιακά) αλλά γίνεται στην βάση εξεύρεσης μίας συνολικής συμφωνίας-λύσης για την μεταμνημονιακή εποχή που σχετίζεται και με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτό τουλάχιστον είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντησή του με τον Επίτροπο επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στην οποία αμφότεροι τόνισαν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επείγεται για κλείσιμο της αξιολόγησης για ταμειακούς λόγους.

Από την στιγμή που (σχεδόν) επισήμως το Μαξίμου έχει εγκαταλείψει τον στόχο για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου και πλέον επιδιώκει εφόσον έχει καταλήξει σε μία πολιτική συμφωνία να την κλειδώσει στο αμέσως επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι προφανής και τον περιέγραψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017. Επομένως είναι κομβική η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση διέψευσε χθες τις πληροφορίες περί μείωσης του αφορολόγητου, ενταγμένου σε ένα πακέτο μέτρων που θα συμφωνηθεί τώρα αλλά θα νομοθετηθεί μετά το 2018. Ωστόσο σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές αν και η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται αυτήν την στιγμή το τραπέζι, η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου μπορεί να πέσει τελικώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση συνοδευόμενη από την πρόταση για επέκταση του κόφτη για την διετία 2019-2020.

Στο Μαξίμου πάντως υπάρχει κι ένας προβληματισμός που σχετίζεται με τις πληροφορίες που θέλουν την ΕΚΤ να θέτει ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της Ελλάδας όχι μόνο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την εξασφάλιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρότασή του προς τους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτο ζητεί τον προσδιορισμό τώρα των μεσοπρόθεσμων ως αντίβαρο στα μέτρα που θα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ