ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου στο πλευρό του Κοτζιά μετά την αποκάλυψη του Politico

Το Μαξίμου στο πλευρό του Κοτζιά μετά την αποκάλυψη του Politico
REUTERS/Pierre Albouy/ φωτογραφία αρχείου

«Κόκκινη κάρτα»... δέχτηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico, καθώς τίθεται εκτός διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφει η Sara Stefanini, ο Έλληνας υπουργός θα κρατηθεί μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την παρουσία του στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου φαίνεται ότι διατάραξε τις ήδη εύθραστες ισορροπίες, όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις.

Επίσης, όπως αναφέρει το Politico, η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη.

Όπως προσθέτει, «η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να ρίχνει τους τόνους, σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη "σημαντική ώθηση" που δόθηκε για μια "δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία" για την επανένωση της Κύπρου.

Άμεση ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά ο οποίος με δήλωσή του από το Παρίσι όπου βρίσκεται υπογράμμισε την ευθύνη των Τούρκων για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα όπως εκείνο του Politico, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε χαρακτηριστικά:

Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.

«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Στήριξη στον Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα

"Για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας", υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σε σχόλιο του αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σημειώνει ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού".

Επιπλέον, τονίζει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση".

Διαβάστε επίσης:

Οργή Κοτζιά για τις διαρροές από τη Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ