ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Σόιμπλε παίζει πόκερ με το ΔΝΤ»

«Ο Σόιμπλε παίζει πόκερ με το ΔΝΤ»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προσπάθεια να υποβαθμίσει τις συνεχόμενες παρεμβάσεις Σόιμπλε για το τρίτο πρόγραμμα και την θέση του πως εφόσον δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπάρχουσα συμφωνία, γίνεται από την κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να κρατήσει χαμηλά το συγκεκριμένο θέμα και επαναλαμβάνει πως εκείνο που προέχει είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εξέλιξη που συμφέρει όλες τις εμπλεκόμενες-όπως λέει- πλευρές.

Η κυβέρνηση στρέφει όλο της το ενδιαφέρον στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου οπότε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει μία ακόμη συνολική πρόταση της ελληνικής πλευράς που θα αφορά και την περίοδο μετά το 2018 στο πλαίσιο μίας συμφωνίας-πακέτο που επιδιώκει πλέον το Μαξίμου ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι είναι σημαντικό πως τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM χθες, αναγνωρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πως η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει με δικούς της μηχανισμούς και εργαλεία τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κράτη-μέλη της χωρίς την συνδρομή του ΔΝΤ.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στο ΔΝΤ να μην αποχωρήσει και συγχρόνως χρησιμοποιώντας το φόβητρο ενός νέου προγράμματος επιδιώκει να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο και να συμβιβαστεί.

Πάντως πρακτικά από την κυβέρνηση λένε πως εάν μπει κανείς στην ουσία των δηλώσεων Σόιμπλε διαπιστώνει ότι οι αναφορές του σε παρωχημένο πρόγραμμα ή στην ανάγκη τροποποίησής του δεν έχουν κάποια βάση , καθώς πουθενά στην συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015 μεταξύ κυβέρνησης και ESM δεν αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει με χρηματοδότηση, τότε το πρόγραμμα τροποποιείται ή ακυρώνεται.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ